Міноборони створило новий лісгосп

Міноборони створило новий дісгосп

Наказом Міністерства оборони України в його структурі створене нове державне підприємство — Яворівський військовий лісгосп. Для чого військовим лісгоспи читайте у нашій публікації.

Новий лісгосп створено шляхом злиття двох державних підприємств «Магерівський військовий лісгосп» та «Старицький військовий лісгосп», які розташовані на території Львівської області, йдеться у наказі Міноборони №345 від 2 листопада 2021 року.

Станом на 2021 рік у у Міноборони було 12 таких підприємств: Волинський, Костопільський, Магерівський, Прикарпатський, Сколівський, Старицький, Шепетівський військові лісгоспи, а також Мостиське, Ужгородське, Черкаське, Чернівецьке та Чернігівське військові лісництва.

Також цього року стало відомо, що оборонне відомство веде активну роботу з повернення до своєї сфери управління ще чотирьох лісогосподарських підприємств — Житомирського, Новомосковського, Ржищівського й Остерського, які за Розпорядженням КМУ від 4 вересня 2013 року № 773-р передані Державному агентству лісових ресурсів. Крім того, згідно з цим розпорядженням передбачалось забрати у Міноборони й інші лісгоспи.

Загальна площа територій, на якій лісогосподарські підприємства Міноборони здійснюють діяльність, становить майже 197 тис. га, що складає 1,8 % земель лісового фонду України. На цій території розміщено десятки військових частин, чимало об’єктів зберігання боєприпасів. Ліси цих господарств використовуються як природні захисні бар’єри для 13 полігонів.

Ліси, які розташовані навколо військових баз та полігонів, є буферною зоною для захисту населення, господарських об’єктів і довкілля від можливих негативних наслідків заходів бойової підготовки військ. Також військові лісгоспи постачають для потреб військ пиломатеріали, дрова, елементи оборонних конструкцій.

Відео 2017 року про виготовлення модульних бліндажів та ящиків для боєприпасів:

Військові лісгоспи наряду з підприємствами, що здійснюють ремонт озброєння та військової техніки у Міноборони називають успішними напрямками діяльності, які зокрема приносять дохід. Рік тому, повідомлялось, що за перше півріччя 2020-го сукупний дохід від діяльності державних підприємств Міноборони склав 444 млн грн.