«Мотор Січ» відмовляється від вітчизняних прицільних станцій для гелікоптерів на користь турецьких

Aselsan CATS

Українські компанії «Мотор Січ» та «Оборонні технології» домовились з компанією Aselsan про постачання оптико-прицільних станцій та інтеграцію турецьких ракет на гелікоптери Мі-8.

Домовленості були досягнуті під час міжнародної виставки SAHA, яка днями пройшла у Стамбулі, повідомляє Defense Express.

Повідомляється, про підписання угоди, яка передбачає встановлення станцій під час модернізації гелікоптерів не лише для українських замовників, а й на міжнародному ринку. Окрім того, була досягнута домовленість щодо інтеграції до озброєння гелікоптерів високоточних ракет класу «повітря-земля» турецького виробництва.

Aselsan постачає свої оптико-прицільні станції для розвідувально-ударних БПЛА Bayraktar TB2 та важких дронів Akıncı від Baykar. Станція CATS замінила на Bayraktar TB2 станцію MX-15D від канадського підрозділу L3Harris — WESCAM, постачання яких припинила Канада.

CATS також має телевізійний та тепловізійний канал, лазерний далекомір та лазерний канал для наведення високоточної зброї, а також функцію автосупроводження цілей.

Aselsan CATS

Зазначається, що встановлення на Мі-8 оптично-прицільних Aselsan дозволить значно розширити можливості гелікоптерів та додати до їх можливостей виявлення та розпізнавання цілей на відстані у десятки кілометрів, як вдень, так і вночі, а також застосування високоточного озброєння з напівактивним лазерним наведенням.

Нагадаємо, що в Україні для гелікоптерів типу Мі-8, які оснащені ракетним комплексом 524Р («Бар'єр-В»), випробовували прицільні станції ПМ-ЛКТ, що була створена ПрАТ «Рамзай» та ДП НВК «Фотоприлад». Станція забезпечує виявлення та розпізнавання наземних цілей на відстані до 10 км та формування лазерного поля для наведення ракет на відстані до 7,5 км.

Крім того, ДП «Ізюмський приладобудівний завод» розробив оптико-прицільна станція ОПСН-І.