Туреччина випробовує власну оптико-електронну систему для БпЛА Bayraktar TB2

Автор: Олексій Махно
Туреччина випробовує власну оптико-електронну систему для БпЛА Bayraktar TB2

Турецький БпЛА Bayraktar TB2 успішно провів перші випробувальні стрільби за допомогою оптико-електронної системи розвідки, спостереження та наведення, розробленої Aselsan.

У рамках триваючої інтеграції вітчизняної ОЕС (CATS) від Aselsan, Bayraktar TB2 вчора склав важливий тест. Вилетівши з випробувального центру компанії «Байкар» з керованими боєприпасами MAM-L (Mini Smart Ammunition), розробленими Roketsan, безпілотник успішно вразив цілі використовуючи лазерне підсвічування вітчизняної системи наведення.

У рамках тестових польотів були перевірені функції CATS щодо захоплення та супроводження цілей, що рухаються з високою швидкістю. Нова система успішно пройшла всі випробування.

Нагадаємо, що Bayraktar TB2 оснащувались канадськими оптичними системами, що виробляються канадською компанією L3Harris WESCAM. Постачання яких було призупинено після повідомлень про те, що турецькі безпілотники використовуються для боротьби з вірменськими силами в Нагірному Карабасі (окупований Вірменією регіон Азербайджану). Про що повідомив міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань 6 жовтня.

Туреччина також випробовує власний турбодизельний авіаційний двигун, виробництва турецької компанії Tusas Engine Industries (TEI), яким планується оснастити нові БпЛА Akinci та модифіковані Bayraktar TB3. Що є відповіддю на дії іншої канадської компанії – Bombardier Recreational Products, яка призупинила постачання авіадвигунів, що виробляються її дочірньою компанією Rotax, у «країни з неясним використанням», маючи на увазі Туреччину.