Уряд змінив порти приписки військових кораблів

Кабінет Міністрів України видав розпорядження про передислокацію військових частин, катерів та суден забезпечення Військово-Морських Сил України, — більшість на Азовське море.

Проєкт розпорядження, що було підготовлене Міноборони, схвалили на засідання уряду 10 листопада, повідомив у телеграм народний депутат Олексій Гончаренко.

Водночас варто зауважити, що насправді уряд легалізував зміни у дислокації, які фактично відбулись за кілька останніх років. Нагадаємо, що 18 листопада 2020 року уряд офіційно передислокував Військово-морську базу «Схід» з міста Миколаїв і смт Сарата Одеської області до міста Бердянськ.

Так, згідно з розпорядженням, з пункту базування м. Одеси до пункту базування порт Бердянськ «передислоковані» пошуково-рятувальне судно «Донбас» (прибуло до Маріуполя у вересні 2018 року), малі броньовані артилерійські катери «Лубни», «Кременчук» (доставлені суходолом у 2018 році), «Вишгород» та «Аккерман» (доставлені суходолом у вересні 2020 року).

З пункту базування Очаків до Бердянська також приписали морський буксир «Корець» (фактично прибув на Азов разом із «Донбасом» у 2018 році).

Штаб 30-го дивізіону надводних кораблів переміщується з міста Одеси до смт Нові Біляри Одеської області. Туди ж — до пункту базування порт Південний, з Одеси передислоковують два патрульні катери типу Island «Слов’янськ» та «Старобільськ». Фактично передислокація відбулась восени минулого року — 2 жовтня 2020 року у переданому ВМС пункті базування у порту Південний було урочисто піднято Військово-морський прапор України.

Уряд змінив порти приписки військових кораблів