Верховна Рада визначила строк дії дисциплінарних стягнень

Верховна Рада визначила строк дії дисциплінарних стягнень

Депутати внесли зміни до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, якими визначили строки дії дисциплінарних стягнень накладених на військовослужбовців.

Відповідний законопроєкт № 5121 від 19.02.2021 підтримали 285 депутатів.

Законом визначається, що військовослужбовець вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення, якщо його нагороджено державною нагородою, заохочено шляхом дострокового зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення або закінчився строк дії дисциплінарного стягнення.

Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно може бути знято лише одне стягнення. При цьому військовослужбовці, яких було понижено у званні чи посаді, після закінчення строку дії стягнення або його дострокового зняття, у попередньому званні та на посаді не поновлюються.

Строк дії дисциплінарних стягнень з моменту їх оголошення військовослужбовцю становить:

  • зауваження – один місяць;
  • догана – два місяці;
  • сувора догана – три місяці;
  • позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи з корабля на берег – до моменту його відбуття військовослужбовцем строкової військової служби та курсантом вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти;
  • попередження про неповну службову відповідність – шість місяців;
  • пониження в посаді, пониження у військовому званні на один ступінь (стосовно осіб сержантського та офіцерського складу), пониження у військовому званні з переведенням на нижчу посаду – один рік.

Протягом строку дії дисциплінарних стягнень до військовослужбовця не можуть застосовуватися заохочення, крім дострокового зняття раніше накладеного стягнення.

Водночас закон чомусь не змінив статтю 106 Статуту, яка визначає, що якщо накладені на військовослужбовця такі дисциплінарні стягнення, як зауваження, догана і сувора догана, після закінчення року після їх накладення не були зняті і він не вчинив за цей час іншого правопорушення, за яке був притягнутий до дисциплінарної відповідальності, у відповідній графі розділу «Стягнення» робиться запис про зняття стягнення у зв’язку із закінченням строку.

Також у першій редакції законопроєкту був присутній пункт, який змінював статтю 102 Статуту щодо затримання присвоєння звань військовослужбовцям на яких накладено попередження про неповну службову відповідність, який також надавав право командирам переміщати таких військовослужбовців на нижчу посаду або звільняти їх зі служби, якщо протягом шести місяців вони не виправили своєї поведінки та/або вчинили правопорушення. Проте до другого читання цей пункт з закону прибрали, адже, за висновком Головного науково-експертного управління, це створює ризики суб’єктивного підходу, зокрема, дає командиру можливість зловживати такими повноваженнями, наприклад, з мотивів особистої неприязні.

Проголосований депутатами закон ще мають підписати Голова Верховної Ради та Президент України. Після чого, наступного за днем його опублікування, закон набере чинності.

Нагадаємо, що раніше, у лютому 2020 року, президент ветував прийнятий Верховною Радою закон про скасування Стройового статуту Збройних Сил України.