Єгипет хоче придбати українську «Вільху-М»

Єгипет хоче придбати українську Вільху-М

Міністерство оборони Арабської Республіки Єгипет веде переговори з українським КБ «Луч» щодо закупівлі нової версії реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) «Вільха-М».

Про це повідомляє ліванський сайт «Tactical Report».

Раніше також повідомлялось, що Єгипет розглядає можливість ліцензійного виробництва на своїй території білоруських реактивних систем залпового вогню «Полонез», які також були розроблені на основі радянської РСЗВ 9К58 «Смерч».

Нагадаємо, що про те, що модернізовані системи «Вільха-М» продані за кордон стало відомо ще у квітні цього року, але тоді замовника не називали.

Згодом, у липні, генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов повідомив кориговані ракети «Вільха-М» для радянської РСЗВ «Смерч» зацікавили Кувейт, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати.

«Переговори тривають з різною інтенсивністю, але для Еміратів ми вже виготовляємо», – казав Олег Коростельов.

Зазначимо, що в той час, як інші країни замовляють модернізовані ракети, Міністерство оборони України купляє у КБ «Луч» першу, т.зв. «коротку», версію коригованих ракет «Вільха», які мають дальність застосування до 70 км – на рівні не модернізованої РСЗВ «Смерч».

«Вільха-М» наразі проходить державні випробування, які мають передувати постановці на озброєння та закупівлям для української армії. Чергові бойові стрільби були проведені у жовтні.


Довідка. З 2015 року за проєктом «Вільха» розроблялось три варіанти 300-мм реактивних боєприпасів, зокрема: «Вільха-Р» – ракета 9М55 до РСЗВ 9К58 «Смерч» з продовженим ресурсом, Р624 «Вільха» – ракета в корпусі 9М55 з новим твердопаливним двигуном, системою коригування на базі GPS та інерційної системи навігації, додатковими газодинамічними двигунами та Р624М «Вільха-М» – повністю нова ракета – нові корпус, двигун, аналогічна до «Вільхи» система коригування та газодинамічних двигунів.