ЗСУ закуповують ракети «Вільха» з дальністю до 70 км

ЗСУ закуповують ракети Вільха з дальністю до 70 км

ЗСУ продовжують закуповувати першу, т.зв. «коротку», версію коригованих ракет «Вільха», які мають дальність застосування до 70 км – на рівні не модернізованої РСЗВ «Смерч».

Про це генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов розповів у програмі Security Talks.

Нагадаємо, за проєктом «Вільха» з 2015 року розроблялось три варіанти 300-мм реактивних боєприпасів для РСЗВ 9К58 «Смерч», зокрема: «Вільха-Р» – стара ракета 9М55 до РСЗВ «Смерч» з продовженим ресурсом, Р624 «Вільха» – ракета в корпусі 9М55 з новим твердопаливним двигуном, системою коригування на базі GPS та інерційної системи навігації, додатковими газодинамічними двигунами та Р624М «Вільха-М» – повністю нова ракета – нові корпус, двигун, аналогічна до «Вільхи» система коригування та газодинамічних двигунів.

Модернізована версія «Вільха-М», із дальністю стрільби 120 км, наразі Міністерством не замовлялась. Пан Коростельов очікує, що модернізовану «Вільху-М» для української армії почнуть закуповувати по завершенню державних випробувань. Зазначимо, що ракети Р624 «Вільха» було прийнято на озброєння у 2018 році, досконалішу модифікацію Р624М «Вільха-М» продовжують випробовувати, хоча мали завершити у 2020 році.

«Міністерство оборони продовжує закуповувати «Вільху», як ми кажемо – «коротку», це ті самі 70 км, тобто параметри «Смерча». Першу партію ми зробили й в нас є продовження цієї роботи. А що стосується «Вільхи-М» то вочевидь вони приймуть рішення після завершення державних випробувань», – розповів Олег Коростельов.

ракети Вільха

Водночас Олег Коростельов повідомив, що на постачання систем «Вільха-М» вже підписаний експортний контракт. З ким саме укладені контракти він не сказав, проте натякнув, що це «багаті арабські країни, які можуть собі дозволити таку коштовну техніку». Також відомо, що минулого року вітчизняні системи «Вільха» та бронетранспортери БТР-4 пропонувались Індії, причому з можливістю передачі технологій та локалізації виробництва.

Нагадаємо, у грудні 2020 року головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив, що на складах ЗСУ лежать 98 ракет «Вільха».

Також у 2020 році стало відомо, що у рамках проєкту «Вільха» передбачається розроблення кількох нових модифікацій ракет, що окрім збільшеної дальності матимуть й різні за вагою бойові частини: Р-624М1 «Вільха-М1» та Р-624М2 «Вільха-М2», які матимуть дальність стрільби 140 км, а при використанні нового палива понад 150 та 200 км відповідно.

Але й це не межа. За словами Олега Коростельова КБ «Луч» готово виробляти ракети з дальністю у 500 км.