Вперше в Україні розпочнеться серійне виробництво гранатометних пострілів ВОГ-17В

Вперше в Україні розпочнеться серійне виробництво гранатометних пострілів ВОГ-17В

На Шосткинському заводі «Імпульс», що входить до складу Укроборонпрому, розгорнуть перше в історії України серійне виробництво боєприпасів для 30-мм автоматичних гранатометів.

Це стало результатом плідного державно-приватного партнерства з ТОВ «Спеціальне конструкторське бюро «Вектор-В», який розробив боєприпас, повідомляють в Укроборонпромі.

«Постановка на серійне виробництво цього боєприпасу знаменує початок відновлення боєприпасної галузі України, – розповів генеральний директор концерну Юрій Гусєв. – Шосткинський завод «Імпульс» має всі необхідні можливості й компетенції для виробництва та доводить свою здатність забезпечити критичну потребу війська в боєприпасах. Ми прагнемо також досягти провідних позицій нашої держави на світових ринках ОВТ».

Раніше такі боєприпаси закуповувались за кордоном, зокрема у Польщі. Наразі ТОВ «СКБ «Вектор-В» як розробник та ДП «Шосткинський завод «Імпульс» як виробник об'єднуються для забезпечення критичної потреби українського війська у боєприпасах для підствольних та автоматичних гранатометів.

Ukrainian Military Pages раніше вже писали, що київська компанія «СКБ «Вектор-В» розробила постріли ВОГ-17В та ВОГ-40В для 30-мм автоматичних гранатометів типу АГС-17, КБА-117, КБА-119, постріли ВОГ-40В для підствольних гранатометів типу ГП-25, а також постріл V40x53 для для 40-мм автоматичного гранатомета та постріли V40х46 для підствольників типу М203.

«Сьогодні в Україні нарешті з’явилося власне виробництво боєприпасів для гранатометів, яке має замкнутий цикл. Для нашого спеціального конструкторського бюро це успіх, а для України – безперечна перемога та приклад ефективного державно-приватного партнерства», – повідомив керівник СКБ «Вектор-В» Віталій Жуков.

Єдине, що не дуже радує, те, що завод розташований в 50 км від кордону з Росією.

Вперше в Україні розпочнеться серійне виробництво гранатометних пострілів ВОГ-17В

Нагадаємо, що міністр оборони Андрій Таран у червні 2021 року повідомляв, що за результатами державних випробувань, цього року буде прийнято рішення щодо прийняття на озброєння та подальше серійне виробництво українських 30-мм пострілів ВОГ-17В та ВОГ-17ІН. Також він зазначав, що виробництво відбуватиметься з вітчизняних комплектуючих та окремих матеріалів виробництва хімічної промисловості однієї з держав-членів НАТО.

Зауважимо, що у 2018 році Укроборонпромом повідомлялось, що КП «Шосткинський казенний завод «Імпульс», спільно з ПрАТ «Кузня на Рибальському», розпочав серійне виробництво пострілів ПГОФ-40 для 40-мм автоматичних гранатометів, які відповідають стандарту НАТО. Крім того, було освоєно виробництво інертних 40-мм боєприпасів ПГІ-40, які використовуються для пристрілки гранатомету та навчання особового складу.

Також нагадаємо, що 10 жовтня, в рамках військово-технічної допомоги, США передали Україні партію 40×53 мм пострілів M430A1 HEDP з універсальною уламково-бронебійною гранатою (здатна пробити 76-мм сталі) для 40-мм автоматичних гранатометів.