Справа «Кентаврів»: ДБР повідомило про підозру ексначальнику військового представництва

Справа катерів Кентаврів: ДБР повідомило про підозру ексначальнику військового представництва

Посадовець Міноборони, у змові з керівництвом ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», підробив офіційні документи про завершення випробувань ходових характеристик катерів «Кентавр-ЛК», які взагалі не проводилися.

Слідчі Державного бюро розслідувань 17 грудня повідомили про підозру колишньому начальнику військового представництва Міністерства оборони України у справі щодо постачання до Збройних Сил України техніки невідповідної якості, повідомляє пресслужба ДБР.

«Установлено, що посадовець у змові з керівництвом ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» підробив та видав офіційні документи, згідно з якими остаточна збірка двох десантних катерів «Кентавр» із проведенням випробувань їх ходових характеристик вважаються завершеними. Натомість слідство встановило, що військовому було відомо про те, що вказані випробування не проводилися взагалі», – йдеться у повідомленні.

Щобільше, як стверджують у ДБР, він знав, що проєкт не відповідав вимогам Міноборони.

Таким чином, експосадовець підозрюється у перевищенні військовою службовою особою влади та службових повноважень, в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 426-1 ККУ), а також у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 ККУ). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до 10 років.

Нагадаємо, що слідство встановило, що посадовці Міноборони, у змові з керівництвом згаданого підприємства, фактично підмінили у Державному оборонному замовленні розроблений державним ДПЦК проєкт десантих катерів (проєкт 58181 «Кентавр») на, розроблений тоді ще ПАТ «Завод «Ленінська Кузня», проєкт 58503 «Кентавр-ЛК».

Через численні помилки та некоректні технічні рішення в ході розробки технічного проєкту, характеристики катерів 58503 «Кентавр-ЛК» не відповідають оперативно-тактичним вимогам в частині показників нормальної водотоннажності, осадки, максимальній швидкості та висоті надводного борту, а також помилки у проєкті привели до значного збільшення маси конструкцій.

У підсумку збудовані у 2018 році катери (зав.№№ 01032, 01033) досі не прийняті Міноборони.

Раніше, 2 липня 2021 року, були повідомлені про підозру та згодом заарештовані судом голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра та колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський і два директори Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

А 23 листопада був винесений перший вирок – до п'яти років позбавлення волі (умовно) за недбале ставлення до військової служби було засуджено ексдиректора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони полковника Андрія Араптанова, який уклав угоду з прокурором про визнання винуватості.