Інженерна група «Арей» позивається до Міноборони через зупинку розробки важкої БМП

БМПВ Вавилон

ТОВ «Інженерна група «Арей» звинувачує Міністерство оборони у зупинці розробки важкої бойової машини піхоти, що здійснюється у рамках дослідно-конструкторської роботи «Вавілон».

Простій вже триває 14 місяців, а збитки підприємства сягнули майже 32 млн грн, через що компанія подала позов проти Міністерства оборони, повідомляється на її сторінці у фейсбук.

«Розробка БМПВ «Вавілон» зупинена з вини Міноборони. «Арей» простоює 14 місяців! Збитки ІГ«Арей» за зрив ДОЗ з вини Міноборони – 31 848 722,61 грн. Під дике гугукання к…цапні на наших кордонах, Міноборони у традиційному всесвітньому турне виколядовує допомогу і традиційно чхає на вітчизняні оборонні підприємства. Зараз БМПВ «Вавілон» мала б вже вироблятись серійно і постачатись до ЗСУ. Однак розробка БМПВ «Вавілон» зірвана на догоду Кремлю», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що конфлікт з представниками Міноборони та проблеми із фінансуванням розробки тривають щонайменше з минулого року. Тоді Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України зробив висновок, що ТОВ «ІГ «Арей» не має необхідного досвіду з розробки та організації виробництва бронетанкової техніки та відповідного виробничого обладнання, а також, що у підприємства відсутнє повноцінне КБ. Про що Ukrainian Military Pages докладно писали у лютому 2020 року.

У квітні 2021 року приблизно ця ж позиція була оприлюднена на офіційному сайті Міністерства оборони, у відповідь на заяву ТОВ «ІГ «Арей» про зрив виготовлення дослідного зразка БМПВ.

Інженерна група «Арей», своєю чергою, оприлюднила ще одну заяву та документи, що спростовують твердження Міноборони про відсутність виробничих потужностей, лабораторних та випробувальних баз. Більше про це можна прочитати тут.

БМПВ «Вавілон» – це важка бойова машина піхоти з гібридною силовою установкою, цифровою системою управління, броньовим і додатковим захистом не нижче 6 рівня за STANAG 4569 (захист від 30×173 мм БОПС (APFSDS-T) і 30x165 мм бронебійного снаряда типу AP-T на дистанції 500 метрів; протиуламковий захист: підрив 155 мм ОФС на дистанції 10 м). Повна бойова маса машини – 36 т. Екіпаж – 3 особи. Десант – 8 осіб.

Машина створюється на базі ходової танку Т-64. За інформацією «ОПК», Інженерною групою «Арей» розробляється також варіант машини на базі ходової танку Т-84, а цифровий комплекс управління розробляється з урахуванням вимог щодо стандартизації та уніфікації ОВТ і може застосовуватись на інших зразках військової техніки.