Посадовець Міноборони визнав провину за закупівлю непридатних катерів «Кентавр» і антиснайперських систем

Кентавр

У справі закупівлі для ВМС десантних катерів «Кентавр-ЛК», що не відповідають вимогам та визначеним характеристикам, з'явився перший засуджений посадовець Міноборони.

Нагадаємо, що десантні катери «Кентавр-ЛК» були замовлені Міноборони у 2016 році. Закладені у грудні того ж року два катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС. Ще один катер перебуває на стадії будівництва.

Справу закупівлі катерів розслідувало ДБР. 2 липня були повідомлені про підозру та згодом заарештовані судом голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра та колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський і два директори Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

9 листопада 2021 року, один з колишніх директорів департаменту, полковник Андрій Араптанов уклав з прокурором угоду про визнання винуватості у недбалому ставленні до військової служби та умисному невиконанні дій, які він за своїми службовими обов'язками мав виконати, що було вчинено в умовах особливого періоду та спричинило тяжкі наслідки.

Посадовець Міноборони визнав провину за закупівлію непридатних катерів «Кентавр» і антиснайперських систем

Крім, закупівлі катерів, полковник визнав провину у закупівлі через Спецтехноекспорт антиснайперських систем LAS-1000, що є непридатними для використання, адже під час роботи містять демаскуючі ознаки, що становлять загрозу для життя військовослужбовців, які їх використовують у бойовій обстановці.

Солом'янський районний суд м. Києва, 23 листопада, затвердив цю угоду та визнав полковника винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених. 3 ст. 425 ККУ та ч. 3 ст. 426, і призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Враховуючи визнання провини, участь в АТО, нагородження Орденом Богдана Хмельницького 3 ступеню, сімейний стан, утримання двох малолітніх дітей, суд звільнив Араптанова від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки та шість місяців.

Предисторія (за інформацією судових рішень)

Постановою КМУ від 08.02.2016 № 64-1 було затверджено основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2016 рік, до яких було включено потребу ВМС у двох десантно-штурмових катерах проєкту «Кентавр» для доставки підрозділів морської піхоти.

Для включення у ДОЗ розглядався проєкт 58181 «Кентавр» 2015 року розроблений за власні кошти Державним підприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК).

06.11.2015 року було прийняте спільне рішення між Міноборони та ДК «Укроборонпром» щодо будівництва для ВМС катерів проєкту 58181, у т.ч. пред'явлення ДПЦК комісії МО України технічного проєкту катера, та включення закупівлі катерів до ДОЗ на 2016 рік.

27.11.2015 року комісія прийняла представлений ДПЦК технічний проєкт 58181, шифр «Кентавр». На підставі якого, наказом Міноборони від 11.12.2015 №2329/ДСК були затверджені «Оперативно-тактичні вимоги до десантно-штурмового катеру для потреб ВМС ЗС України».

ДПЦК, як власник проєкту, розраховувало на залучення до розробки робочої конструкторської документації та здійснення авторського контролю, як це передбачено Порядком від 25.02.2015.

На виконання прийнятих рішень Департамент військово-технічної політики розпочав роботу з залучення ДПЦК до виконання ДКР з розроблення робочої конструкторської, приймально-здавальної, експлуатаційної документації та технічного проєкту катерів, а також здійснення авторського нагляду.

Паралельно, упродовж 1 кварталу 2016 року, Департамент розпочав відбір виконавця виробника катерів проєкту 58181, яким було обрано ПАТ «Завод «Ленінська Кузня» (ЗЛК).

Далі, як стверджує слідство, Голова правління ПАТ «ЗЛК» Валерій Шандра, керуючись злочинним умислом, направленим на отримання в розпорядження товариства коштів за контрактом, усвідомлюючи при цьому реальну неможливість його виконання, звернувся до заступника міністра оборони Ігоря Павловського з проханням сприяти товариству в швидкому. з упущенням необхідних процедур, укладенні контракту та попередньої оплати за ним.

Своєю чергою, Павловський, бувши вдячним Президенту України за попередньо присвоєне йому генеральське звання, а також пов'язуючи з останнім своє подальше залишення на займаній посаді, сподіваючись при цьому на подальше кар'єрне зростання, вважав, що в силу займаної посади зможе догодити президентові, якщо буде сприяти Голові правління ЗЛК.

Діючи умисно в інтересах ЗЛК, Павловський дав протиправну вказівку, не очікуючи результатів переговорної роботи з ДПЦК, укласти контракт з ЗЛК на поставку двох катерів «Кентавр». 13 квітня 2016 року було укладено контракт № 247/1/16/34 (Контракт №34).

Впродовж 2016 року Міноборони перерахувало ЗЛК 135 778 400 грн, однак через відсутність у володінні заводу технічного проєкту, будівництво катерів до квітня 2017 року не проводилось.

катер проекту 58181, шифр «Кентавр» - Ukrainian Military Pages Закладка катерів з заводськими №№ 01032 та 01033 відбулась 28 грудня 2016 року.

З метою недопущення зриву термінів постачання катерів, 04.04.2017 року, на спільній нараді Міноборони та керівництва Заводу, було прийнято рішення про розробку ЗЛК власного проєкту згідно з раніше затвердженими оперативно-тактичними вимогами. Фактично було вирішено замінити у ДОЗ катери «Кентавр» від ДПЦК на катери «Кентавр-ЛК».

На виконання спільного рішення, ПАТ «ЗЛК» створило власний проєкт «Кентавр-ЛК», зареєстрований під №58503, який був прийнятий комісією МО України.

Водночас проєкт 58503 не відповідав оперативно-тактичним вимогам в частині показників нормальної водотоннажності, осадки, максимальній швидкості та висоті надводного борту, що було обумовлено багатьма помилками та некоректними технічними рішеннями в ході розробки технічного проєкту 58503, які потягли за собою значне збільшення маси конструкцій, що створювало передумови загибелі катерів навіть у результаті навігаційних пошкоджень.

У підсумку збудовані у вересні 2018 року два катери, заводські №№ 01032 та 01033, не були прийняті Міноборони, а розпочате будівництво третього катера проєкту 58503 зупинене.

Обставини справи та обвинувачення

Ексдиректор Департаменту Араптанов обвинувачувався у тому, що він порушуючи службові обов'язки, діючи на виконання вказівок керівництва, умисно не виконав наступних дій:

– у грудні 2017 року, перед підписанням з ПрАТ «Завод «Ленінська Кузня» додаткової угоди № 6 від 12.12.2017 до Контракту № 247/1/16/34 умисно не перевірив наявність підстав для внесення змін до контракту щодо заміни предмету постачання, зокрема, не з'ясував чи внесено раніше зміни до ДОЗ, якими визначена потреба «десантний катер «Кентавр» була б замінена на «десантний катер «Кентавр-ЛК»; чи прийнято раніше спільні із виконавцем контракту рішення, або інші рішення щодо зміни предмету постачання за Контрактом № 34; чи внесено зміни до реєстру виробників продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівлі яких становлять державну таємницю, за якими підприємство значилось би виробником продукції «десантний катер», шифр – «Кентавр-ЛК», техумови – проєкт 58503;

– у жовтні 2018 року, перед підписанням 09.10.2018 актів приймання-передачі робіт з остаточного складання десантних катерів «Кентавр» зав. № 01032 та №01033 (без оптико-електронної системи спостереження та розвідки), з проведенням швартових, заводських ходових випробувань, умисно не перевірив та не з'ясував чи дійсно проведено та завершено випробування зазначених катерів; умисно не звернув увагу на невідповідність у датах складання наданих йому документів, а саме, що посвідчення № 9 та № 10 одного з представництво Міноборони складені та підписані ще до укладення додаткової угоди №10 до Контракту №34, якою передбачено виконання робіт, прийнятих за вказаними посвідченнями;

– у листопаді 2018 року, перед включенням до пропозицій щодо коригування ДОЗ на 2018 рік відомостей щодо потреб ВМС у будівництві десантного катеру «Кентавр» та перед підписанням додаткової угоди від 17.12.2018 до Контракту № 34 умисно не перевірив та не з'ясував стан неналежного виконання ДОЗ в частині будівництва «Кузнею на Рибальському» катерів №№ 01032 та 01033, умисно не забезпечив перевірку реальної спроможності підприємства виготовити катер у відповідності до оперативно-технічних вимог;

– у грудні 2018 року, перед підписанням вимоги на оплату 145 091 850 грн на користь «Кузні на Рибальському» умисно не перевірив та не з'ясував спроможність товариства виконати зобов'язання за Контрактом № 34 в частині будівництва третього десантного катера.

При цьому, він усвідомлював суспільно небезпечний характер умисного невиконання своїх службових обов'язків за посадою, передбачав суспільно небезпечні наслідки, але легковажно розраховував на їх відвернення, помилково вважаючи, що у такий спосіб він буде сприяти забезпеченню ВМС України необхідною технікою.

Унаслідок цього та протиправних дій інших військових службових осіб Міністерства оборони України та керівництва ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», державі в особі Міністерства оборони України заподіяно матеріальні збитки в загальній сумі 443 920 622, 81 грн, що виразилася у вигляді безпідставної сплати Міноборони за Контрактом № 34 на виготовлення продукції, яка не відповідала технічним вимогам і не могла бути поставлена на озброєння.

Також вказана умисна бездіяльність директора Департаменту призвела до зниження бойової готовності, обороноздатності та бойового духу Збройних Сил України, підриву авторитету Міністерства оборони України, невиконання державного оборонного замовлення щодо забезпечення підрозділів ВМС України бойовими катерами, та спричинила тяжкі наслідки.



Про антиснайперські системи

Крім того, Андрій Араптанов обвинувачувався у тому, що він недбало поставився до служби, внаслідок чого Міністерством оборони України у 2018 року за ДОЗ було закуплено у ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» [канадських] антиснайперські систем LAS-1000, які є непридатними для використання в Збройних Силах України, адже під час роботи містять демаскуючі ознаки, що становлять загрозу для життя та здоров'я військовослужбовців, які їх використовують у бойовій обстановці та не відповідають потребам закупівлі, у зв'язку з чим державі завдано матеріальну шкоду у сумі 8 701 449,68 грн, що спричинило тяжкі наслідки.

Посадовець Міноборони визнав провину за закупівлію непридатних катерів «Кентавр» і антиснайперських систем