«Богдана» завершила попередні вогневі випробування

На Одещині стріляє 155-мм самохідна гаубиця Богдана

Перспективна вітчизняна 155-мм самохідна гаубиця «Богдана» у рамках визначальних відомчих випробувань здійснила 450 пострілів, зокрема й на дальність понад 40 км.

Про це повідомляє інформагенція «Defense Express », що оприлюднила відео з випробувань.

Вогневі випробуваннями проходили на Державному випробувальному полігоні Збройних Сил України «Алібей» в Одеській області з 12 грудня до 25 січня.

Зазначається, що раніше представники розробника САУ – Краматорського заводу важкого верстатобудування, заявляли дальність пострілу звичайним снарядом до 40 км. Але тепер, як стверджується, що на практиці доведена можливість стрільби на 42 км без використання активно-реактивного снаряда.

У ході випробувань використовуються 155-мм снаряди турецького та чеського виробництва, включно із далекобійними снарядами з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ від Excalibur Army.

Нагадаємо, що «Богдана» повернулась до випробувань у квітні 2021 року та до кінця травня зробила понад півсотні пострілів на миколаївському полігоні «Широкий лан». У жовтні САУ також стріляла на одеському полігоні.

Попередні випробування полягають в оцінці реальних можливостей гаубиці та відповідності їх визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

Українська 155-мм САУ Богдана стріляє на Ширлані Фото: АрміяInform

Раніше, у грудні 2020 року, Міноборони повідомило про виконання контракту чеською компанією Excalibur Army на постачання великої партії 155-мм боєприпасів для проведення випробувань САУ «Богдана». Це практичні боєприпаси, а також далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Зазначимо, що випробування гаубиці були заблоковані понад рік.

Головний виконавець дослідно-конструкторської роботи – ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (КЗВВ) звинувачував Міністерство оборони, яке на нього переклало закупівлю снарядів для випробувань.

Міноборони ж звинувачувало КЗВВ у не виконанні зобов'язань на етапі попередніх випробувань. Є кілька рішень судів. Зокрема рішенням Господарського суду Києва по справі № 910/10322/19, терміни держвипробувань були перенесені на друге півріччя 2021 року.

У грудні 2020 року мали підписати додаткову угоду, яка розблокує подальші випробування гаубиці. Завод тоді заявив про готовність приступити до продовження попередніх випробувань відразу після продовження терміну дії контракту.

У перспективі 155-мм самохідні гаубиці на колісному шасі мають замінити у ЗСУ артилерійські системи 2А36 «Гіацинт-Б», 2А65 «Мста-Б», 2С19 «Мста-С», 2С5 «Гіацинт-С», про що, наприкінці 2020 року, поінформував начальник ракетних військ та артилерії ЗС України.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»