Рівненщині не вистачає коштів на територіальну оборону

Рівненщині не вистачає коштів на територіальну оборону

Рівненська облрада звернеться до президента та вищих органів влади, які, на думку депутатів, фактично усунулися від фінансового забезпечення системи територіальної оборони.

Про це повідомляють Рівненські новини.

У зверненні йдеться про те, що згідно з законом «Про основи національного спротиву», органи місцевого самоврядування визначені як ключові виконавці програм національного спротиву і створення системи територіальної оборони. При цьому, на думку авторів звернення, Президент України Володимир Зеленський, РНБО і профільні центральні органи виконавчої влади фактично самоусунулися від процесу виконання закону – як у частині організаційного, так і матеріально-фінансового забезпечення.

Зазначається, що без фінансового та ресурсного забезпечення інститут територіальної оборони не зможе працювати. Місцеві бюджети не здатні самостійно покрити видатки на територіальну оборону, на підготовку національного спротиву.

Зважаючи на це, депутати обласної ради вимагають терміново розробити проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання закону «Про основи національного спротиву».



Нагадаємо, що 24 січня депутати від «Євросолідарності» зареєстровали у Верховній Раді законопроєкт № 6542, яким пропонується виділити на оборону додатково 50 млрд грн, при цьому 27 млрд пропонується забрати з бюджету на розбудову автодоріг у рамках «Великого будівництва». Крім того, проєкт зобов’язує Уряд виділити з резервного фонду Державного бюджету 300 млн грн на потреби організації територіальної оборони.

Водночас Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, посилаючись на міністра оборони Олексія Резнікова, заявив, що Міноборони наразі не потребує додаткових коштів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»