«ЄС» подала законопроєкт про виділення 50 млрд на ЗСУ, але Стефанчук каже, що армії грошей не треба

Проєкт бюджету-2022: порівняння видатків на силовиків

Депутати від «Євросолідарності» подали законопроєкт про перерозподіл 50 млрд грн у бюджеті на користь Міністерства оборони, що дозволить збільшити зарплати військових до 40 тис. грн, а видатки на закупівлю озброєння – удвічі.

Зокрема законопроєктом № 6542 пропонується перерозподілити на армію частину грошей виділених на утримання автодоріг державного значення (17 з 58 млрд грн), ремонт і утримання автодоріг місцевого значення (10 з 24 млрд грн). При цьому зменшені видатки на автодороги відповідатимуть рівню 2019 року. Також на оборону пропонується віддати частину коштів (23 млрд) наданих Україні у 2021 році від МВФ в рамках програми спеціальних прав запозичень.

Крім цього, проєкт зобов’язує Уряд виділити з резервного фонду Державного бюджету 300 млн грн на потреби організації територіальної оборони.

Автори проєкту, народні депутати Петро Порошенко, Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Михайло Забродський, Ростислав Павленко та Марія Іонова, звертають увагу, що виділені чинним бюджетом на потреби Міноборони 133,5 млрд грн складають лише близько 60% від того, що просило оборонне відомство на 2022 рік.

Зокрема у пропозиціях, направлених Міноборони до Міністерства фінансів йшлося, що на запровадження нової системи грошового забезпечення необхідно передбачити додаткові 39,78 млрд грн. Загалом на 2022 рік відомству потрібен бюджет у 238 млрд грн.

Передбачених бюджетом коштів вистачить лише, щоб утримати грошове забезпечення військових на рівні 2021 року і попередніх років, без збільшення його рівня від 2019 року. У зв’язку з ганебним фінансовим становищем військові почали реєструвати петиції, адресовані Президенту України щодо негайного виправлення цієї ситуації.

Водночас виділених сум украй бракує для того, щоб забезпечити закупівлю новітніх зразків озброєння, фінансування замовлень на вітчизняних підприємствах (у першу чергу у виробників ракетної галузі), створення стратегічних запасів для ЗС України (продовольства, палива, боєприпасів, бронежилетів, шоломів тощо).

Законопроєктом № 6542 передбачається збільшити видатки:

  • на забезпечення діяльності Збройних Сил України з 61,7 до 83,3 млрд грн, тобто на 21,6 млрд грн та спрямувати їх на підняття грошового забезпечення з розрахунку середнього його розміру по ЗСУ – 40 тис. грн;
  • на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння з 28,4 до 56,9 млрд грн, тобто удвічі.

Проте, як повідомив телеканал «Прямий», сьогодні під час брифінгу, на запитання щодо цього проєкту, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відповів, що Міноборони не потребує додаткових коштів:

Я спілкувався, на вихідних, з міністром оборони (Олексієм Резніковим – ред.) і він мене запевнив у тому, що ніяких додаткових виділень бюджету для цього напрямку не потрібно. Необхідності немає. Якщо буде тільки, я думаю, ми спродукуємо відповідне правильне рішення і проголосуємо його Верховною Радою

Нагадаємо, що 8 жовтня 2021 року, тодішній міністр оборони Андрій Таран заявив, що запланований бюджет Міноборони на 2022 рік не дозволяє підвищувати грошове забезпечення військовим наступного року. Адже запланованих 131 млрд грн на 2022 рік, вистачить лише щоб платити військовим на рівні 2019-2020 років без боргів (що мали місце у 2021 році). За його словами, Міноборони на грошове забезпечення просило 93,0 млрд гривень, що на 39,8 млрд гривень більше ніж у 2021 році, але у проєкті передбачили лише 62,5 млрд.

У грудні, вже за нового міністра оборони, проєкт бюджету доопрацювали й у підсумку фінансування Міноборони зросло на 2,5 млрд до 133,5 млрд грн. Що, втім кардинально картину не покращило і підвищення грошового забезпечення почали обіцяти вже з 1 січня 2023 року.

У цей час Збройні Сили України продовжують стрімко втрачати конкурентність на ринку праці – грошове забезпечення солдата, яке на початку 2016 року відповідало 160% середньої зарплати, на кінець 2021 року складало лише 73%.

Останній раз грошове забезпечення у Збройних Силах України підвищували ще у 2019 році, під час президентства Петра Порошенка. Зокрема наприкінці грудня 2018 року міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про підвищення грошового забезпечення з 1 січня 2019 року.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»