Німеччина не змінюватиме позиції щодо надання зброї Україні

Німеччина не змінюватиме позиції щодо надання зброї Україні

В уряді ФРН, у відповідь на черговий заклик посла України Андрія Мельника надати Києву оборонну зброю, заявили, що Німеччина вже допомагає Україні у військовій галузі й своєї політики не змінюватиме.

Зокрема, речниця МЗС ФРН Андреа Зассе на брифінгу наголосила: «Незалежно від нашої обмежувальної політики щодо експортного контролю, фактом є те, що ми надаємо Україні багатосторонню підтримку, зокрема й у військовій галузі», повідомляє Укрінформ.

У цьому зв'язку вона згадала спорудження військового госпіталю в Україні, постачання медичного обладнання та санітарних матеріалів, а також лікування поранених українських військовослужбовців, зокрема й у шпиталях Бундесверу.

Своєю чергою речниця федерального уряду Крістіане Гоффманн повторила позицію офіційного Берліна, що конфлікт навколо України має бути врегульований виключно політичними засобами, а не військовими. Німеччина, безумовно, підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, наголосила вона.

Раніше повідомлялось, що ексканцлерка ФРН Ангела Меркель зокрема блокувала постачання Україні через агенцію НАТО американських снайперських гвинтівок Barrett M82 і литовських комплексів протидії дронам EDM4S-UA.

Про блокування Німеччиною продажу Україні зброї, навіть оборонної, повідомляв посол України в Німеччині Андрій Мельник, заступник міністра оборони України Олександр Носов та новий міністр оборони Олексій Резніков.

Відомо, що кілька років тому німецький уряд заблокував ряд українсько-німецьких розробок мобільних систем протиповітряної оборони. Зокрема, систему ППО що розроблялась Rheinmetall спільно з Конструкторським бюро «Південне». Носієм 35-мм артилерійської установки розглядався бронетранспортер БТР-4.

Також була заблокована розробка системи Rheinmetall спільно з КПСП «Арсенал». Це мав бути ЗРК ближньої дії (до 5 км) на базі української зенітної ракети. Rheinmetall відповідала за її інтеграцію на мобільну платформу та систему цілевказання і супроводження.

А німецька компанія Leifeld відмовилася поставити ДП «КБ «Луч» високоточне обладнання.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»