США готують евакуацію з України сімей дипломатів

США готують евакуацію з України сімей дипломатів

Посольство США у Києві звернулося до Державного департаменту з проханням надати дозвіл на виїзд з України усіх необов'язкових співробітників посольства та їхніх сімей.

Ймовірно евакуацію розпочнуть вже наступного тижня, повідомляє CNN.

Джерело, близьке до українського уряду, поінформувало CNN, що США вже повідомили Україну про ймовірну евакуацію. Джерело зазначило, що президент Володимир Зеленський розмовляв з держсекретарем США Ентоні Блінкеном з цього приводу і сказав, що якщо Сполучені Штати підуть на такий драматичний крок, це буде «надмірною реакцією».

Раніше видання The New York Times, з посиланням на власні джерела, повідомило, що на початку року з Києва вивезли членів сімей російських дипломатів. А канадський канал Global News повідомив, що підрозділ Канадського полку спеціальних операцій (CSOR), який прибув в Україну, готує евакуацію канадських дипломатів у разі повномасштабного вторгнення Росії.

Учора у Женеві відбулась «остання спроба запобігти війні між Росією та Україною». Так переговори охарактеризував держсекретар США Ентоні Блінкен. Розмова була коротшою, аніж планували. У підсумку Росія вкотре зажадала гарантій щодо невступу України до НАТО. Блінкен натомість застеріг Кремль від подальшої агресії проти України.

Через високу ймовірність початку війни, західні країни активізували надання Україні допомоги. Зокрема, днями з Великобританії доставили 2000 ПТРК NLAW, Чехія обіцяла надати артилерійські снаряди, а Литва, Латвія та Естонія заявили, що отримали дозвіл США, на передачу ПТРК «Джавелін» і ПЗРК «Стінгер», які передадуть найближчим часом. У ніч на 22 січня до «Борисполя» також прибув американський літак, що привіз 90 т зброї та боєприпасів.

Водночас Німеччина відмовила Естонії у наданні дозволу щодо передачі Україні колишніх німецький 122-мм гаубиць Д-30, які було продано Фінляндії, а згодом перепродано Естонії.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»