Литва і Латвія повідомили про надання Україні «Стінгерів»

Стінгери Україні

Згідно з отриманим від США дозволом на експорт зброї американського виробництва, Литва і Латвія нададуть Україні зенітні ракети Stinger, а Естонія – протитанкові ракети Javelin.

Про це повідомляє Міністерство національної оборони Литовської Республіки.

«Литва, Латвія та Естонія єдиним голосом виступають за суверенітет та територіальну цілісність України в умовах продовження російської агресії – країни Балтії й надалі підтримуватимуть Україну не лише дипломатичними та політичними засобами, а й зміцнюючи її обороноздатність», – йдеться у повідомленні.

В оборонному відомстві Литви зазначають, що в умовах зростання російського військового тиску в Україні та навколо неї, країни Балтії вирішили відповісти на потреби України та надати додаткову підтримку, пов’язану з обороною. Передане озброєння ще більше посилить здатність України захищати свою територію та населення у разі можливої російської агресії.

«Литва і Латвія нададуть Україні зенітні ракети Stinger, а Естонія – протитанкові ракети Javelin. Ця підтримка посилить обороноздатність України. Вона надається після того, як уряд США схвалив передачу виробленого в США озброєння до третьої країни», – повідомляє МНО Литви.

Повідомляєтьс, що зброя буде передана Україні найближчим часом.

«Ми щиро сподіваємося, що Україні не доведеться використовувати передане озброєння. Країни Балтії закликають Росію покласти край агресивній і безвідповідальній поведінці», – заявив міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

Нагадаємо, що днями стало відомо, що Державний департамент США дозволив країнам Балтії передати Україні ПТРК «Джавелін» та переносні зенітні ракетні комплекси «Стінгер». Такий дозвіл потрібен відповідно до умов контролю за обігом зброї виробленої у США.

Зауважимо, що на брифінгу, який проводили чиновники Державного департаменту США 7 січня, журналісти запитали: «Чи готові США дати дозвіл на постачання Україні зенітних ракет Stinger, зокрема, як варіант через третю країну, наприклад, Естонію?»

Але тоді у Держдепі зазначили, що не готові відповісти на це питання.

Як відомо, днями також до України були доставлені ПТРК NLAW зі Сполученого Королівства. Британська преса повідомляє, що українській армії було передано 2000 ракет.

Крім того, у грудні 2021 року Естонія повідомила, що має намір передати Україні 122-мм гаубиці Д-30. Для чого необхідно отримати дозвіл колишніх власників гаубиць – Фінляндії та Німеччини.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»