Німеччина заборонила Естонії передавати зброю Україні

Німеччина забронила Естонії передавати зброю Україні Фото: Валентин Огіренко/Reuters

Німецький уряд відмовив Естонії у наданні дозволу щодо передачі Україні колишнього німецького озброєння, яке було продане Фінляндії, а згодом перепродане Естонії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Наприкінці грудня 2021 року стало відомо, що Естонія має намір надати Україні ПТРК Javelin та 122-мм гаубиці Д-30. Для цього необхідно було отримати дозвіл від США, країни походження ракет, а також від Фінляндії та Німеччини, колишніх власників гаубиць.

Естонія придбала 42 гаубиці у 2009 році у Фінляндії, яка раніше їх купила у ФРН.

І якщо США такий дозвіл надали, і Естонія вже готує ПТРК Javelin до передачі Україні, то німецький уряд у дозволі відмовив «через політику експорту зброї до кризових регіонів».

Водночас представник уряду Естонії сказав, що естонський уряд все ще намагається переконати Німеччину змінити своє рішення.

«Сподіваюся, ми отримаємо схвалення від Німеччини», – сказав Крісто Енн Вага, радник міністра оборони Естонської Республіки. «Естонія продемонструвала, що ми хочемо допомогти Україні всіма можливостями».

Зауважимо, що сьогодні міністри оборони Литви, Латвії та Естонії заявили, що згідно з наданим експортним дозволом США, три балтійські країни передадуть Україні протитанкові ракети «Джавелін» та переносні зенітні ракетні комплекси «Стінгер».

Як відомо, днями до України також були доставлені ПТРК NLAW зі Сполученого Королівства. Британська преса повідомляє, що українській армії було передано 2000 ракет. При цьому британські військово-транспортні літаки демонстративно облітали Німеччину.



Нагадаємо, що на початку року речниця федерального уряду Німеччини Крістіане Гоффманн повторила позицію офіційного Берліна, що конфлікт навколо України має бути врегульований виключно політичними засобами, а не військовими. Німеччина, безумовно, підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, наголосила вона.

Раніше повідомлялось, що ексканцлерка ФРН Ангела Меркель блокувала постачання Україні через закупівельну Агенцію НАТО американських снайперських гвинтівок Barrett M82 і литовських комплексів протидії дронам EDM4S-UA.

Про блокування Німеччиною продажу Україні зброї також казав посол України в Німеччині Андрій Мельник, вже колишній заступник міністра оборони України Олександр Носов та новий міністр оборони Олексій Резніков.

Відомо, що кілька років тому німецький уряд заблокував ряд українсько-німецьких розробок мобільних систем протиповітряної оборони. Зокрема, систему що розроблялась Rheinmetall спільно з КБ «Південне». Носієм 35-мм артустановки розглядався бронетранспортер БТР-4.

Також була заблокована розробка системи Rheinmetall спільно з КПСП «Арсенал». Це мав бути ЗРК ближньої дії (до 5 км) на базі української зенітної ракети. Rheinmetall відповідала за її інтеграцію на мобільну платформу та систему цілевказання і супроводження.

А німецька компанія Leifeld відмовилася поставити ДП «КБ «Луч» високоточне обладнання.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»