Підняти грошове забезпечення можливо вдасться всередині року, — Резніков

Підняти грошове забезпечення можливо вдасться всередині року

Міністр оборони продовжує обіцяти покращення грошового забезпечення військових у 2023 році, водночас допускає, що це може статися і всередині цього року, але за однією умовою.

Про це повідомляє Олексій Резніков розповів в інтерв'ю LB.ua.

— Проблема номер один – це грошове забезпечення. Я говорив з трибуни Верховної Ради, що солдат отримує 10300 гривень, а на ринку праці мінімальний дохід, який може отримати хлопець чи дівчина цього віку, – 14 тисяч гривень. Різниця суттєва. Повторюю, Збройні Сили – найбільший роботодавець у країні. З 261 тисячі військових (насправді в ЗСУ 215 тисяч військових – ред.) строкова служба складає лише 10%, решта – контрактники. Відповідно, збільшення всім грошового забезпечення вимагає величезних видатків бюджету. Тому є указ президента про прив’язку до 2023 року базової ставки для грошового забезпечення в Збройних силах до двох мінімальних зарплат. Наша амбіція – поступово робити такі збільшення, наскільки дозволятиме ресурс, – повідомив міністр.

Водночас Резніков допустив, що за сприятливих умов підвищення може статися і цього року.

— Можливо, фіскальне поле дозволить зробити це всередині року, і я проситиму [міністра фінансів] Сергія Марченка винести це питання на голосування в парламенті. Але у 2023 році ми маємо вийти на реальне збільшення, – зазначив очільник оборонного відомства.

Він також нагадав, що цього року було підвищене грошове забезпечення окремим категоріям військовослужбовців, зокрема медикам (на 2-7 тис. грн) та льотним екіпажам (на 2-19 тис. грн).

Нагадаємо, що останній раз грошове забезпечення всім військовим підвищували у січні 2019 року, тоді, через підвищення надбавки за особливості проходження служби з 10 до 65%, загальний розмір місячного грошового забезпечення у середньому зріс на 30%.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»