До України прибув польський військово-транспортний літак

До України прибув польський військово-транспортний літак

Вслід за американськими Boeing 747, британськими C-17 Globemaster III і Airbus A400M, 30 січня до Києва прилетів і польський військово-транспортний літак CASA C-295M.

Це повідомляє BBC, а також підтверджує сервіс Flightradar24.

До України прибув польський військово-транспортний літак

C-295M – середній транспортний літак вантажністю близько 7 тонн. Що було на борту невідомо.

Того ж дня у Львові приземлився транспортний CC-177 Globemaster III ВПС Канади.

Раніше Варшава заявила, що розглядає питання про передачу військової допомоги Україні на тлі загрози нового російського вторгнення. Зокрема про це 20 січня повідомив голова Бюро національної безпеки Павло Солох. Також 28 січня відбулося засідання РНБО Польщі, на якому обговорювали питання військової допомоги Україні та пропозиції польського Міноборони.

«Ми вже отримали пропозицію військово-технічної допомоги від наших партнерів з Міністерства національної оборони Польщі. Наразі ми аналізуємо та уточнюємо деталі. Для нас це дуже важливо. Позиція Польщі для мене абсолютно комфортна, ми дружимо з Польщею. Тут усе добре. Я особливо вірю в Польщу як нашого близького сусіда та союзника і чекаю скорої дружньої зустрічі з паном Блащаком», – повідомив Олексій Резніков в інтерв'ю LB.ua напередодні прильоту польського борту.

Нагадаємо, що раніше до України прибули щонайменше чотири американські транспортні літаки і близько десяти британських, які доставили кількасот тонн військової допомоги, зокрема ПТРК Javelin та NLAW, гранатомети SMAW-D, а також інше озброєння і боєприпаси.

Крім того, рішення про безоплатну передачу 4006 артилерійських снарядів калібру 152-мм прийняв уряд Чехії, а Литва, Латвія та Естонія заявили, що отримали дозвіл США на передачу Україні ПТРК «Джавелін» і ПЗРК «Стінгер», які планують передати найближчим часом.

Німеччина пообіцяла передати 5000 касок і польовий шпиталь. Уряд Канади прийняв рішення виділити на негайну підтримку України 340 млн доларів, продовжити навчальну місію «Операція UNIFIER» до березня 2025, а також збільшити кількість інструкторів в Україні до 400 осіб.

Можливе постачання озброєння Україні також розглядають Нідерланди і Данія.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»