МВС Казахстану заявило, що злочинці перевдяються у форму співробітників поліції та військовослужбовців

МВС Казахстану заявило, що злочинці перевдяються у форму співробітників поліції та військовослужбовців

МВС Казахстану заявило, що «для підриву авторитету органів влади злочинці перевдягалися у форму співробітників поліції та військовослужбовців та чинили протиправні дії».

За даними пресслужби президента Казахстану, наразі поліцією затримано 5,8 тисяч осіб.

Повідомляється про «зачистку» населених пунктів: «Виставлено блокпости, об'єднаному миротворчому контингенту держав-учасниць ОДКБ під охорону передано низку стратегічних об'єктів. Силовими структурами продовжується «зачистка» населених пунктів. Проводяться оперативні заходи щодо встановлення місцезнаходження та затримання терористів, збору та документування доказової бази, проведення відповідних експертиз».

Нагадаємо, що 2 січня в Мангістауській області на заході Казахстану розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Згодом вони переросли в масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами.

Серед вимог зміна виборчого законодавства для допуску незалежних кандидатів, обмеження повноважень президента та розширення їх для парламенту, відход від політики Нурсултана Назарбаєва, який після відставки з посади президента у 2019 році очолив Раду безпеки Казахстану. 5 січня на тлі протестів він залишив цю посаду, Раду безпеки очолив діючий президент Токаєв. Також протестувальники вимагають повернення до Конституції 1993 року, згідно з якою Токаєв не може бути президентом через перевищення граничного віку.

Не узгоджені між часто стихійними групами мітингувальників акції, 4 січня переросли у сутички між демонстрантами і силовиками, що почалися в Алмати – найбільшому місті країни.

Президент Касим-Жомарт Токаєв для боротьби з протестами залучив армію та звернувся за військовою допомогою до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

5 січня у Казахстані оголошено надзвичайний стан та розпочато «антитерористичну спецоперацію з метою встановлення порядку» в Алмати та Актау.

7 січня казахські силовики отримали наказ стріляти в людей на ураження без попередження.

Останні офіційні дані про загиблих, були оприлюднені 7 січня. Тоді повідомили про 44 вбитих – 18 силовиків та 26 цивільних, 748 осіб було поранено.

Водночас 6 січня Голова Ради колективної безпеки ОДКБ – прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що «у зв'язку зі зверненням Президента Казахстану Токаєва Рада колективної безпеки ОДКБ прийняла рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні».

До складу КМС ОДКБ увійде 3 600 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіки Таджикистан та Киргизької Республіки.

Відомо, що вже прибули військові Білорусі та Вірменії, цілодобово триває переброска російських військ, які мають взяти під свій контроль важливі військові та стратегічні об'єкти.