СБУ «доїло» оборонні компанії через благодійний фонд

СБУ доїло оборонні компанії через благодійний фонд

Посадовці Департаменту охорони державної таємниці і ліцензування СБУ організували систематичне вимагання та одержання «данини» від українських оборонних компаній за нестворення перешкод у режимно-секретній діяльності.

Гроші вимагали перераховувати благодійній організації «Фонд підтримки національної безпеки України». У липні 2019 року за цими фактами було відкрите кримінальне провадження. Досудове розслідування, яке проводить ДБР, має завершитись до 19 березня 2022 року.

Як Ukrainian Military Pages стало відомо з матеріалів кримінального провадження № 62019000000001087, слідство встановило, що схему вимагання хабарів організували службові особи згаданого Департаменту СБУ наприкінці 2018 року. Реалізовували її під час проведення спеціальних експертиз, планових та позапланових перевірок режимно-секретної діяльності.

Зокрема, перший заступник начальника Департаменту орієнтував підлеглих працівників на ретельне проведення перевірок підприємств з метою виявлення максимальної кількості порушень та подальшого схиляння їх керівників до надання грошових коштів в якості неправомірної вигоди за не складання протоколів за порушення законодавства про державну таємницю. При цьому, з метою надання вигляду законності одержання коштів, представникам підприємств надавалися листи від благодійної організації «Фонд підтримки національної безпеки України» (код ЄДРПОУ 26052365) з пропозицією надати благодійну допомогу.

Фото платіжок, які підтверджують оплату «внесків», відправляли на мобільний телефон першого заступника начальника Департаменту охорони держтаємниці і ліцензування СБУ.

При цьому, у разі відмови від перерахунку коштів «благодійному фонду», співробітники ДОДТЛ СБУ влаштовували перешкоди в діяльності підприємств шляхом скасування допуску до державної таємниці та спеціального дозволу на провадження режимно-секретної діяльності.

Серед іншого, встановлено, що за результатами перевірки ПрАТ «Датагруп» (надає послуги зв'язку та кібербезпеки) було виявлено суттєві порушення, однак протокол не складався, спецдозвіл не зупинявся. Водночас у квітні 2019 року ПрАТ «Датагруп» було перераховано 100 000 грн на рахунок Фонду підтримки національної безпеки України, які на думку слідства можуть бути неправомірною вигодою наданою на вимогу посадовців СБУ.

Упродовж 2019 року подібні «благодійні внески» Фонду перерахували ТОВ «Фірма «Валтек» (комп'ютери та програмне забезпечення), ТОВ «Автор» (програмне забезпечення), ТОВ «Укроп» (виробник вітчизняних гвинтівок UAR-10, UAR-008, UAR-15 для потреб ЗСУ, НГУ, ДПСУ та СЗР), ТОВ «НВФ «Криптон» (криптозахист інформації), ТОВ «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» (виробник безпілотників ACS-3M для Повітряних Сил), ТОВ «Айті-Солюшнс» (комп'ютери та програмне забезпечення), ТОВ «Термал Віжн Технолоджис» (виробництво оптичних приладів, зокрема прицілів і тепловізорів ТМ Archer), я також інші українські компанії.