Уряд затвердив важливі постанови щодо руху опору

Рух опору створять у кожному районі, – Галаган

Кабінет Міністрів України оприлюднив схвалені ще 29 грудня постанови, що стосуються організації руху опору відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву».

Це зокрема, затверджений Постановою КМУ № 1451 від 29 грудня 2021 року Порядок відшкодування збитків особам, залученим до конфіденційного співробітництва із Силами спеціальних операцій ЗСУ, у зв’язку із затриманням, арештом або засудженням незаконними органами чи формуваннями, утвореними на тимчасово окупованих територіях України, або країни, яка здійснює збройну агресію проти України.

Зазначається, що відшкодування збитків не здійснюється при добровільній здачі у полон, добровільному зізнанні про свій зв’язок із Силами спеціальних операцій ЗСУ (щодо змісту отриманого завдання), а також у разі переходу на бік ворога, в тому числі незаконних органів чи формувань, утворених на тимчасово окупованих територіях України.

У разі смерті особи, залученої до конфіденційного співробітництва із ССО, збитки спадкоємцям не відшкодовуються.

Також, Постановою КМУ № 1452 від 29 грудня 2021 року, було затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій залученим до конфіденційного співробітництва особам, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення АТО/ООС або на інших територіях де велися бойові дії.

Статус членам руху опору надаватиметься за виконання завдань впродовж не менше ніж 30 днів, у тому числі за сукупністю.

Особам, які успішно виконали завдання, що підтверджено Силами спецоперацій ЗСУ, або які отримали поранення, контузії, каліцтва у зв’язку з виконанням завдань руху опору, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надаватиметься незалежно від кількості днів залучення їх до виконання завдань.

Рішення про надання статусу учасника бойових дій прийматиметься спеціальною комісією органу військового управління ССО, з дотриманням законодавства про державну таємницю.

Нагадаємо, що як писали Ukrainian Military Pages, для того, щоб запрацювала оновлена тероборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», мають бути підготовлені близько 20 різних нормативно-правових актів.

Президент вже затвердив Доктрину тероборони, а Кабінет Міністрів Типове положення про штаб тероборони, Положення про добровольчі формування територіальних громад, Порядок застосування добровольцями особистої мисливської зброї, а також ряд інших документів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»