Перелік спеціальностей для військового обліку жінок зменшили у 10 разів

Перелік спеціальностей для військового обліку жінок зменшують у 10 разів

Міноборони кардинально зменшило перелік спеціальностей та професій за якими жінок беруть на військовий облік, майже повернувши його до вигляду, що існував у 1994-2021 роках.

Замість понад 200 спеціальностей, наявність яких передбачає постановку на військовий облік, нова редакція наказу Міноборони № 313, передбачає усього 14 спеціальностей та 6 професій, повідомляє Міністерство оборони.

Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо. Майже те саме (не було фінансістів) передбачав попередній перелік, що був визначений Постановою КМУ № 711 від 14 жовтня 1994 року і діяв до 2021 року.

Повідомляється, що остаточний перелік буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Наразі його надіслали на погодження до МВС, СБУ та Служби зовнішньої розвідки.

«У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі. Відповідно, це дозволить спокійно, без ажіотажу організувати та забезпечити облік визначених груп, проаналізувати результати і рухатись далі», – сказав міністр оборони Олексій Резніков.

Передісторія

23 квітня Міноборони, згідно з законом № 1357-IX від 30.03.2021, отримало право визначати перелік спеціальностей при отриманні яких жінки беруться на військовий облік. І зробило це у жовтні наказом № 313, який набув чинності 17 грудня. При цьому значно його розширило у порівнянні з Постановою КМУ №711-1994 року, яка визначала попередній перелік.

Після резонансу викликаному наказом, Міноборони оголосило про «перехідний період» – жінки мають рік, щоб стати на облік. Також обіцяли до кінця 2022 року не штрафувати керівників підприємств, які братимуть на роботу жінок, що не перебувають на військовому обліку.

23 грудня на президентському сайті була зареєстрована електронна петиція № 22/130110-еп «Знущання над жінками! Не повинні усі жінки, які мають спеціальність та/або професію бути військовозобов'язаними!!!», вимагалось відмінити наказ Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313 та користуватися для постановки на облік жінок лише переліком тих спеціальностей, що визначені ПКМУ № 711 від 14.10.1994 року.

Всього за кілька днів звернення підтримали 37 852 громадян (при 25 000 необхідних). Після розгляду петиції, Президент України Володимир Зеленський звернувся до міністра оборони щодо необхідності уточнення питань військового обліку жінок, зокрема скорочення переліку спеціальностей та професій.

Зауважимо, що перебування на військовому обліку призведе до відчутних змін у житті жінок – з'являться нові обов'язки, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті, а за порушень правил військового обліку передбачені штрафи.