До України прибув літак з американською зброєю

До України прибув літак з американською зброєю

У ніч на 22 січня до київського аеропорту «Бориспіль» прибула нова партія американської військової допомоги – 90 тонн зброї та боєприпасів.

Це перша з кількох партій нового пакету допомоги ЗСУ на загальну суму 200 млн дол., який був схвалений президентом Байденом у грудні, повідомляє Посольство США в Україні.

«Ця допомога, яка включає близько 200 тис. фунтів летальної зброї, зокрема боєприпаси для захисників України. Вона демонструє тверду відданість Сполучених Штатів суверенному праву України на самооборону. Минулого року США надали Україні безпекову допомогу на суму понад 650 мільйонів доларів, включно з цим пакетом. А загалом, з 2014 року – на понад 2,7 мільярда доларів. США продовжуватимуть надавати таку допомогу для підтримки Збройних Сил України у невпинному захисті суверенітету та територіальної цілісності України від російської агресії», – йдеться у повідомленні.

У посольстві також зауважили, що Президент США Джо Байден повідомив Путіну, що у разі подальшого вторгнення Росії в Україну Сполучені Штати нададуть Україні набагато більше озброєння для оборони ніж вже було надано.

Доповнення. Як стало відомо 23 січня, серед іншого партія допомоги включала ПТРК Javelin та одноразові реактивні гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D) з термобаричними (HEDP) 83-мм гранатами, що призначені для руйнування фортифікаційних укріплень.

До України прибув літак з американською зброєю
До України прибув літак з американською зброєю

Нагадаємо, днями також до України були доставлені ПТРК NLAW зі Сполученого Королівства. Британська преса повідомляє, що українській армії було передано 2000 ракет.

А 21 січня міністри оборони Литви, Латвії та Естонії заявили, що згідно з наданим експортним дозволом США, три балтійські країни передадуть Україні протитанкові ракети «Джавелін» та переносні зенітні ракетні комплекси «Стінгер».

Водночас німецький уряд відмовив Естонії у наданні дозволу щодо передачі Україні колишнього німецького озброєння (буксированих 122-мм гаубиць Д-30), яке було продане Фінляндії, а згодом перепродане Естонії.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»