Рада дозволила служити до 65 років

На службу у тероборону візьмуть і без досвіду служби

Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє служити до 65 років, спрощує процедуру призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад та вдосконалює організацію руху опору.

Відповідний законопроєкт № 7180 було схвалено 24 березня. Проголосований закон, який ще має підписати Президент, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон визначає, що граничний вік перебування на службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа рядового, сержантського, молодшого та старшого офіцерського складу — до 60 років, а за їх добровільним бажанням — до 65 років.

Спрощується процедура призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) — тепер це робитимуть на обласному рівні — командири бригад тероборони за поданням командирів батальойнів (раніше командирів ДФТГ призначав командувач Сил тероборони ЗСУ).

Визначено, що органи місцевого самоврядування забезпечують фінансування і матеріально-технічного забезпечення тероборони та підготовки громадян України до національного спротиву у розмірі не менше 5% надходжень бюджетів розвитку місцевих бюджетів.

Закон уточнює повноваження Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах організації, підготовки, підтримки та ведення руху опору, а також осіб залучених до конфіденційного співробітництва з ними.

Також Сили спеціальних операцій наділяються статусом суб’єкта розвідувального співтовариства, що є нормальною практикою у провідних державах світу.

Крім того, закон передбачає, що учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці, а також члени добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у виконанні завдань територіальної оборони у період введення воєнного стану (оголошення стану війни).

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»