Польща хоче придбати ще шість батарей Patriot

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив, що його країна запускає другий етап програми протиповітряної оборони середньої дальності, попросивши уряд США продати шість батарей Patriot із відповідним обладнанням.

«Ми просуваємо контракт на другий етап програми протиповітряної оборони «Вісла». Я підписав лист-запит щодо придбання трьох дивізіонів або шести батарей системи Patriot, які будуть включати всенаправлені радари, ракетні установки та запас ракет», — сказав Блащак на конференції Defence24 Day у Варшаві. Про це йдеться у твіті, опублікованому Міністерством національної оборони.

Вартість запланованої закупівлі не розголошується. Перший контракт, за яким цього року мають бути поставлені дві батареї ЗРК Patriot конфігурації 3+, коштував 4,75 мільярда доларів.

Минулого місяця Блащак заявив, що Польща посилить свої зусилля щодо розвитку потужностей протиповітряної оборони малої та середньої дальності у зв’язку з вторгненням Росії в Україну.

«Ми черпаємо уроки з того, що відбувається за нашим східним кордоном», — сказав міністр, презентуючи придбання Польщею британських зенітних ракетних комплексів Common Anti-Air Modular Missile (CAMM) виробництва MBDA, у рамках програми «Нарев».

«Ми бачимо, наскільки важливу роль відіграє протиповітряна оборона та протиракетна оборона. Тому ми значно прискорили постачання польським військовим ЗРК ближньої дії «Нарев», — сказав Блащак.

Нагадаємо, що Польща та США 28 березня 2018 року підписали угоду вартістю 4,75 мільярда доларів, на поставку систем протиповітряної та протиракетної оборони Patriot виробництва Raytheon. Також Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) та Lockheed Martin підписали угоду щодо часткової локалізації виробництва ракет до зенітних ракетних комплексів Patriot.