У США може з'явитися 20 зайвих штурмовиків A-10 Warthog

У США можуть з'явитися 20 зайвих штурмовиків A-10 Warthog

Повітряні сили США можуть нарешті отримати шанс почати виводити з експлуатації частину своїх штурмовиків A-10 Warthog, списання яких добиваються вже кілька років.

Сенатський комітет з питань збройних сил у четвер оголосив, що розробив свою версію закону про оборонний бюджет 2023 року, що підтримує плани ПС США вивести з експлуатації 21 літак A-10 на базі Національної гвардії Форт-Вейн в Індіані. Раніше цього року ПС США оприлюднили пропозицію до бюджету, що передбачають заміну A-10 такою ж кількістю F-16.

Комітет з питань збройних сил Палати представників планує у вівторок включити подібне положення до своєї версії оборонного бюджету.

Якщо пропозиція пройде Конгрес і закон буде підписано, це стане проривом у багаторічній розбіжності між Повітряними силами та законодавцями щодо долі культового штурмовика. Впродовж останніх років ПС неодноразово зверталися до Конгресу з проханням дозволити скоротити А-10, але поки безрезультатно. Минулого року Конгрес дозволив виведення з експлуатації всіх літаків, які просили Повітряні Сили, за винятком прохання скоротити 42 A-10.

У США можуть з'явитися 20 зайвих штурмовиків A-10 Warthog

Штурмовик Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II є культовою машиною, завдяки 30-мм гарматі, навколо якої побудований весь літак, і легендам, що його оточують завдяки сотням солдатів, яких ці машини врятували, під час безпосередньої підтримки сухопутних операцій.

Розроблений понад 40 років тому для боротьби з радянською бронетехнікою, А-10 був найближчим до своєї первісної ролі в Іраку в 1991 році — під час «Бурі в пустелі» ці машини атакували іракські бронетанкові колони. Проте популярність вони здобули переважно у наступних конфліктах, виконуючи місії CAS (безпосередня повітряна підтримка).

ПС США роками намагаються позбутися цих машин, на користь швидких та універсальних літаків. Мотивуючи тим, що майже не знищений для противника в асиметричному конфлікті А-10, має мало шансів на виживання у протистоянні з сучасною протиповітряною обороною.

Також Повітряні сили наполягають на фінансових аргументах — виведення зі служби всіх А-10 дозволить, наприклад, переозброїти дев'ять ескадрилій з А-10 на 44 літаки F-35A, які можна придбати за 4 млрд дол., що дорівнює вартості експлуатації А-10 протягом 5 років.

Критики цих планів кажуть, що А-10 неодноразово доводив, що є ефективним літаком безпосередньої авіапідтримки, і що Повітряні сили не мають ефективного плану його заміни.

У 2019 році ця потворна, нелюбима Повітряними силами, проте улюблена наземними військами машина, забезпечила собі ще одне десятиліття служби за допомогою Конгресу та фінансуванню на майже 1 мільярд доларів на 109 нових комплектів крил (нове крило розраховане на 10 тисяч годин польоту.

А-10 після модернізації служитиме ще десять років

Однак за цей час машина повинна пройти шлях від своїх аналогових коренів до сучасного цифрового поля бою. Першим кроком стала програма A-10C Precusion Engagement, яка мала представити такі «новинки», вже відомі сучасним винищувачам, як система HOTAS (hands-on-throttle and-stick), що дозволяє виконувати багато функцій, не знімаючи рук з рулів і дроселів, або можливість нести нові бомби, керовані JDAM.

Наступними етапами модифікації є багатофункціональні екрани, дисплеї на шоломах, нові оптоелектронні контейнери або радари. Перш за все, A-10C отримує мережу Link-16, що забезпечує набагато ширший та ефективніший обмін даними. Нарешті, класичну «шістку» первинних елементів управління замінить багатофункціональний дисплей, ймовірно з F-16, у комплекті з двома дисплеями, доданими в рамках пакета Precision Engagement, а також впровадження шоломів із вбудованою системою відображення Thales Visionix Scorpion.

У США можуть з'явитися 20 зайвих штурмовиків A-10 Warthog

Сенсори, які є в розпорядженні екіпажу, у першу чергу приціли Litining або Sniper, доповнять радаром SAR (Synthetic Aperture Radar), який дозволяє детально зображувати місцевість. Ймовірно, це буде AN/ASQ-236 «Око Дракона» з активним скануванням (AESA), який повинен забезпечити не тільки зображення місцевості в майже фотографічній точності, але і виявлення предметів, прихованих неглибоко під землею, таких як шахти або СВП. Були також припущення, що систему можна використовувати для втручання у ворожі радіостанції.

Ще одна важлива новинка — чергове збільшення кількості озброєння. До цього часу A-10C міг нести по одній керованій бомбі на кожному з 11 пілонів. Модернізовані машини, завдяки системі балок BRU-61/A (на фото), дозволять розмістити до 4 GBB-39 SDB або GBU-53/B StormBreaker бомб вагою 250 фунтів (113 кг) на кожен пілон. Кожна з яких здатна точно вразити ціль з відстані до 100 км (залежно від погоди, швидкості та висоти, з якої вона була скинута). Це означає величезне збільшення можливостей в операціях CAS, що робить A-10 справжнім «бомбопотягом» і дозволяє йому залишатися поза досяжністю систем ППО ворога.

А-10 після модернізації служитиме ще десять років

Обсяг запланованих змін, здається, досить широким, але насправді це сильно урізана версія проєкту, що був розроблений близько п'яти років тому, коли була розглянута можливість ширшої модернізації та стандартизації. Зокрема передбачалось використання авіоніки та бойових систем винищувача F-16 та заміна понад 50-річних турбовентиляторних двигунів General Electric TF34 на сучасні силові установки, які маючи подібну тягу характеризуються значно меншими витратами палива та масою, а також більшим ресурсом.

Проєкт розроблений Boeing зазнав краху через відсутність інтересу з боку ПС США. Можливо, у перспективі, його все ж варто розглянути. Особливо, якщо після виведення з експлуатації США будуть готові продавати або передавати машини країнам-союзникам, які могли б використовувати їх протягом багатьох років в асиметричних конфліктах.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»