Міністр оборони збрехав щодо закупівлі «Байрактарів»

Міністр оборони збрехав щодо закупівлі Байрактарів

Міністр оборони Олексій Резніков поширив відверто неправдиву інформацію про отримання Українською армією перших безпілотників Bayraktar TB2, посунувши їх надходження на два роки пізніше та приписавши всі заслуги Зеленському.

«Завдяки потужній співпраці Президентів України Володимира Зеленського та Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана наша армія отримала перші байрактари ще у липні 2021 року. Вони дуже успішно показали себе в бою», — написав він у Facebook сьогодні о 11:57 та згодом кілька разів відредагував своє повідомлення, проте історія змін дозволяє переглянути й первинне повідомлення і всі подальші його редакції.

Міністр оборони збрехав щодо закупівлі Байрактарів

Насправді, і це легко перевірити в інтернеті, домовленості щодо придбання безпілотників були досягнуті 3-4 листопада 2018 року. Про підписання угоди Порошенко повідомив 12 січня 2019 року. А у березні 2019 року перші Bayraktar TB2 були доставлені в Україну.

Церемонія передачі шести безпілотників Bayraktar TB2 Збройним Силам України за участі Президента Порошенка відбулася 20 березня 2019 року на аеродромі у Старокостянтинові на Хмельниччині. Там продемонстрували і можливості дронів.

У липні ж 2021 року в Україну прибула вже друга партія цих безпілотників, які на відміну від попередніх, що пішли на озброєння Повітряних Сил, надійшли на озброєння Військово-Морських Сил України. Так, що першими ці «Байрактари» були хиба, що для ВМС, але ні ЗСУ.

Перше ж застосування українських БпЛА Bayraktar у бойових діях відбулось у жовтні 2021 року.

Втім, окрім брехні міністр повідомив і цікаву інформацію, зокрема, що «з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні «літачків».

«Ще кілька вже законтрактовані та оплачені МОУ і ми очікуємо їх вже у липні. Ми також отримали новий запит від командування Збройних Сил України і, таким чином, на найближчу перспективу майже всі потужності заводу Baykar Makina будуть зосереджені на забезпеченні потреб ЗСУ. Мова йде про замовлення ще десятків безпілотників», — написав Резніков.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»