Кабмін хоче інвентаризувати майно колишнього ДТСААФ, але мабуть вже пізно — все давно розікрали

Кабмін хоче інвентаризувати майно колишнього ДТСААФ, але мабуть вже пізно — все давно розікрали Гелікоптер Ми-8 і літаки L-29 ТСОУ. Аеродром Широке, 2011 рік. Фото © Микола Баранник

Уряд зобов'язав Фонд держмайна, Міноборони, Генпрокуратуру та Товариство сприяння обороні України (ТСОУ) інвентаризувати державне майно колишнього ДТСААФ, з метою його використання для підготовки і ведення національного спротиву.

Зокрема розпорядженням № 655-р від 26 липня доручається Фонду державного майна за участю представників Міноборони та Генпрокуратури забезпечити взаємодію з ТСОУ з метою складення переліку майна громадських організацій колишнього СРСР, яке використовувалося у процесі військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до військової служби, що після припинення існування СРСР перебувало на території України та перейшло у власність України, та яке перебуває у ТСОУ (його територіальних підрозділах) у віданні, володінні та користуванні.

Уряд цікавить майно колишнього Міноборони СРСР, передане безоплатно навчальним організаціям ТСОУ, яке підпорядковане Міноборони відповідно до Указу Президії Верховної Ради від 7 жовтня 1991 р. № 1608-ХІІ «Про підпорядкування Україні дислокованих на її території військових частин і підрозділів залізничних військ СРСР, військ урядового зв’язку КДБ СРСР і Цивільної оборони СРСР та військової техніки і майна Міністерства оборони СРСР, переданих безоплатно навчальним організаціям Товариства сприяння обороні України».

Фонду держмайна та Міноборони доручається подати Мінекономіки пропозиції щодо визначення суб’єкта управління державним майном згідно з переліком, який буде складений після інвентаризації. Міноборони має також забезпечити у разі потреби використання цього майна для виконання завдань з підготовки і ведення національного спротиву.

Водночас варто згадати, що у 2018 році Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради України, яка була утворена для проведення розслідування фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки, встановила, що більшість майна колишнього ДТСААФ вже давно розікрадена та втрачена.

За отриманою інформацією, на момент розпаду СРСР в закладах ДТСААФ на території України (організація була представлена в кожному районі України) перебувало багато об’єктів нерухомого майна, земельних ділянок, тисячі вантажних автомобілів типу «Камаз» та інших, понад 100 паливозаправників, які належали Міністерству оборони СРСР; а також бронетранспортери, стартові командні пункти, ескадрильї військово-транспортних вертольотів Мі-8, учбово-реактивних літаків L-29, сотні інших літаків Ан-2, Як-18Т, Як-52, вертольотів Мі-2.

Кабмін хоче інвентаризувати майно колишнього ДТСААФ, але мабуть вже пізно — все давно розікрали
Гелікоптери Ми-2 ТСОУ. Аеродром Широке, 2018 рік. Фото © Павло Фетисов

Разом з цим, за отриманою ТСК інформацією, за час своєї діяльності ТСОУ втратило більшість об’єктів нерухомості, а також інше майно, яке мало статус державного майна, і використовувалося для початкової підготовки призовників, а також інших категорій громадян до військової справи. Це може свідчити про те, що службові особи цього товариства незаконно вчиняли дії, спрямовані на привласнення, реалізацію або допустили втрату майна саме державної форми власності, а не власності громадської організації, як це намагаються видавати особи, які причетні до ймовірно незаконної діяльності цієї організації.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»