Бойові можливості іранських БпЛА: Mohajer 6

Mohajer 6

РФ використовує у війні проти України придбані в Ірані безпілотники. Застосування деяких з них вже підтверджене, це зокрема Shahed-131, Shahed 136 та Mohajer 6, який ми й розглянемо.

Багатоцільовий БпЛА Qods Mohajer 6 («Мохаджер 6») — призначений для проведення розвідки, спостереження, рекогносцировки та вогневого ураження (несе до чотирьох високоточних боєприпасів). Початок виробництва — 2017 рік. Як і інші представники сімейства Mohajer, Mohajer 6 виготовлений з композиту.

«Мохаджер 6» має фіксоване трьох опорне шасі, яке прибирається після зльоту, комплекс забезпечує автоматичний зліт та посадку. Має максимальну злітну вагу 600 кг, корисне навантаження 100 кг і дальність польоту 200 км. Він має максимальну швидкість 200 км/год, тривалість польоту 12 годин і максимальну висоту польоту 5400 м.

Бойові можливості іранських БпЛА: Mohajer 6

БпЛА оснащений камерою з мультиспектральним сенсором, лазерним далекоміром, двома підвісками, по одній під кожним крилом, кожна з яких може нести одну ракету Qaem TV/IR з наведенням або одну ракету Almas. В іншій модифікації дрон має 4 підвіски, по 2 під кожним крилом, що несуть ракети того ж типу.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпЛА Shahed 191
Бойовий радіус, км200
Крейсерська швидкість, км/год150
Максимальна швидкість, км/год200
Максимальна висота польоту, км5,4
Тривалість польоту, годдо 12
Максимальна злітна вага:600
Маса корисного навантаження, кг100
Розмах крил, м10
Довжина, м5,67
Озброєння:2 ракети Qaem TV/IR або 2 ракети Almas

За непідтвердженою інформацією з іранських джерел відомо що БпЛА, також може нести модулі радіоперешкод для ведення радіоелектронної боротьби.

Сильні сторони БпЛА Mohajer 6 («Мохаджер 6»)

Можливість проведення повітряної розвідки в різних діапазонах спектра оптичного випромінювання (видимий, інфрачервоний) з високим ступенем деталізації.

Під час одного бойового вильоту Mohajer-6 може вразити від 2 до 4 цілей. Має можливість ведення РЕБ (не підтверджене).

Здатний нести керовані ракети Almas (ракета класу «повітря-повітря») або Qaem TV/IR (лазерні, інфрачервоні або оптичні головки самонаведення, котрі здатні вражати літальні апарати та рухомі цілі.

Має можливість автоматичного повернення в точку зльоту у випадку втрати управління за допомогою інерціальної системи.

Слабкі сторони БпЛА Mohajer 6

Виходячи з розмірів БпЛА є достатньо помітним об’єктом для виявлення, що +в сукупності з малою крейсерською швидкістю (150 км/год) та висотою польоту роблять його легкою мішенню для засобів ППО, включно з ПЗРК.

Метеорологічні умови, особливо низька хмарність й туман, також суттєво впливають на якість виконання бойових завдань щодо ведення розвідки та вогневого ураження. Крім того, як й інші іранські БпЛА, Mohajer-6 непристосований до використання в зимових умовах та немає системи захисту від обмерзання, через те, що використовувався лише в південних широтах.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»