Контрактників, які не пройшли випробування переведуть на строкову службу

ЗСУ

При прийнятті на військову службу за контрактом запровадять випробування строком від одного до шести місяців, ти, хто його не пройде переводитимуть на строкову службу.

Законопроєктом № 8169, який подав Уряд за ініціативою Міноборони, пропонується доповнити Закон «Про військову службу та військовий обов’язок» статтею 24-1, що визначатиме питання випробування при прийнятті на військову службу за контрактом. На сьогодні випробування передбачається лише при прийнятті на службу іноземців та осіб без громадянства.

У разі схвалення закону, випробування стане обов’язковим для громадян України, вперше прийнятих на контрактну службу до Збройних Сил України та інших військових формувань (крім курсантів, а також тих, хто раніше проходив військову службу). Необхідність випробування для інших кандидатів визначатиме Положення про проходження військової служби.

Військовослужбовці, які успішно пройдуть випробування, служитимуть за контрактом до закінчення його терміну. Ти хто не пройде, або звільнятимуть достроково (жінок, а у мирний час, ще військовозобов'язаних і резервістів), або повертатимуть до частин де вони служили до випробування (кандидатів з-поміж мобілізованих, строковиків та офіцерів за призовом).

Громадяни призовного віку (від 18 до 27 років), які не пройшли випробування, будуть переведені на строкову службу. При цьому кожні два місяці за контрактом під час проходження випробування зараховуватимуть за один місяць строкової військової служби.

Кандидати з-поміж військовозобов'язаних і резервістів, які не пройдуть випробування під час проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни, після дострокового розриву контракту, будуть переведені на службу за мобілізацією.