Міноборони розповіло НАТО про мінімізацію бюрократії

Нове озброєння допустили до експлуатації в ЗСУ

НАТО та Міноборони України поглиблюють співпрацю в галузі інновацій — 28 квітня заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов провів в штаб-квартирі НАТО зустріч з помічником Генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Девідом Ван Вілем.

Як повідомляє офіційний пресреліз, сторони обговорили подальші шляхи взаємовигідного співробітництва у сфері інновацій, зокрема долучення українських стартапів до спільних інноваційних проєктів, тестування в реальних бойових умовах сучасних розробок та використання українського досвіду впровадження в короткі строки нових зразків озброєння та технологій.

Представник Міноборони поінформував Альянс про практичні кроки щодо створення екосистеми інновацій та прискорення реалізації стартапів у сфері оборони з мінімізацією бюрократичних процедур, зокрема при розробці та постачанні у війська сучасних безпілотних авіаційних систем українського виробництва.

«Інноваційна екосистема Міноборони має стати частиною великої євроатлантичної інноваційної екосистеми», — наголосив Гаврилов.

Сторони домовились про продовження діалогу щодо практичного співробітництва, зокрема і в контексті можливого залучення до діяльності Прискорювача оборонних інновацій НАТО для Північної Атлантики (DIANA).

DIANA (Прискорювач оборонних інновацій НАТО для Північної Атлантики) був започаткований на Брюссельському саміті у 2021 році. Він покликаний застосовувати комерційні технології подвійного призначення в цілях оборони та безпеки. Він буде зосереджений на дев’яти пріоритетних для НАТО нових і проривних технологіях: штучному розумі, даних, автономії, квантових технологіях, біотехнології, гіперзвуку, космосі, інноваційних матеріалах і виробництві, енергетиці й рушіях.