Рада дозволила дострокове присвоєння звань вдруге

звання

Під час воєнного стану військовослужбовці зможуть достроково отримати два військових звання — схвалено зміни до статті 29 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Відповідний законопроєкт № 8140 від 07 лютого 2023 року, під час голосування, яке відбулось сьогодні, підтримали 265 депутатів. Прийнятий закон ще має підписати Президент України.

Наразі стаття 29 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України передбачає можливість дострокового присвоєння військового звання тільки один раз за весь період військової служби.

Внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану заохочення у виді дострокового присвоєння чергового військового звання може бути застосовано до військовослужбовців рядового, сержантського, старшинського та молодшого офіцерського складу вдруге, але не раніше ніж через шість місяців з дня присвоєння попереднього військового звання.

Нагадаємо, що згідно з Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, з оголошенням стану війни та до дня і часу його припинення для осіб сержантського, старшинського та офіцерського складу, які проходять військову службу, встановлюються такі строки вислуги у військовому званні:

  • молодшого та старшого сержантського і старшинського складу, молодшого офіцерського складу — 1 рік;
  • вищого сержантського і старшинського складу, старшого офіцерського складу — 2 роки.

Зауважимо, що на розгляді Верховній Раді також перебуває схожий законопроєкт № 9144 від 24 березня 2023 року, який пропонує дозволити друге і третє присвоєння позачергових звань, але не вище полковника. Проголосований сьогодні законопроєкт № 8140 дозволяє вдруге достроково присвоювати звання лише до капітана.