Сирський знімає комбригів за відступ на східному фронті

Сирський знімає комбригів за відступ на східному фронті

Відступ Збройних Сил України на сході триває. Головнокомандувач три дні на фронті розбирався чому однаково укомплектованим особовим складом, озброєнням та військовою технікою одним бригадам вдається стримувати ворожі атаки та тримати позиції, а іншим — ні.

Про це він повідомив у власному телеграм-каналі — месенджері, який офіційно не рекомендовано використовувати у ЗСУ.

На думку Олександра Сирського, насамперед це залежить від командира бригади, рівня його підготовки, досвіду, спроможності приймати адекватні та виважені рішення і розуміння всієї повноти відповідальності за виконання поставлених завдань та за життя і здоровʼя своїх підлеглих.

Безумовно, велике значення відіграє рівень підготовки та злагодженості штабу бригади, через який командир здійснює свої повноваження.

Тому, в окремі бригади, де є проблеми з підготовкою штабу, мною відправлені групи фахівців для передачі досвіду та надання допомоги.

За результатами заслуховування командирів бригад та їхніх заступників були прийняті всі необхідні рішення щодо забезпечення резервами, боєприпасами, БПЛА та іншим обладнанням. В окремих випадках, коли командир не володіє обстановкою, а дії та команди напряму створюють загрозу життю та здоровʼю підлеглих, я змушений приймати кадрові рішення.

Щодо яких саме бригад були прийняті кадрові рішення генерал не повідомив.

Водночас Сирський відзначив дії військовослужбовців 54 омбр, які влучним артилерійським вогнем у поєднанні з грамотним мінуванням знищили дві колони бронетехніки противника, стійкість та мужність бійців 25 опдбр та 47 омбр в боях за Орлівку та Бердичі, рішучість і сміливість воїнів 79 одшбр під час відбиття ворожих атак в районі Новомихайлівки.

Також як позитив він відзначив заміну однієї бригади на передньому краї після двох років безперервних боїв та переміщення в тил для відновлення боєздатності.

Зазначимо, що західні ЗМІ, зокрема The New York Times, повідомляють, що після відступу з Авдіївки українські війська були виведені на не підготовлену до оборони місцевість. Супутникові фото компанії Planet Labs демонструють на захід від Авдіївки лише рідкі лінії траншей.

на захід від Авдіївки лише рідкі лінії траншей

Відсутність надійних українських окопів у цьому районі особливо помітна в порівнянні з потужною російською обороною, яка завадила наступу Києва минулого літа під час українського контрнаступу, який зрештою провалився.

Російські укріплення біля південного села Вербове, які Україна намагалася та не змогла відбити цієї осені, показують зовсім іншу картину — протитанкові рви, «зуби дракона», мінні перешкоди, артилерійське прикриття та ряди траншей.

Російські укріплення біля південного села Вербове