Обмежено придатних більше не буде, — закон

Звільнення обмежено придатних, — законопроєкт

Всі громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби пройдуть повторний медичний огляд для визначення придатності до служби. На це виділять 9 місяців.

Прийнятий 21 березня Верховною Радою законопроєкт № 10313 передбачає скасування поняття «обмежено придатний до військової служби». Відповідні зміни вносяться до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а громадян чекає повторне ВЛК.

«Всі громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби», — йдеться у другому пункті Розділу II. «Прикінцеві та перехідні положення» ухваленого сьогодні закону.

Законопроєкт, ще має підписати Президент. Набрання чинності законом відбудеться через місяць після його офіційного опублікування.

Протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону Кабінет Міністрів України має забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність з новим законом.

Відповідно має бути змінений наказ Міністра оборони № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яким керуються ВЛК.

Нагадаємо, що цей наказ уже двічі змінювали у серпні 2023 року — тоді затвердили новий Розклад хвороб, який розширив підстави для визнання громадян придатними до військової служби, а також спростили вимоги для служби в ДШВ та морській піхоті в особливий період.