Спущена п'ята «Гюрза-М» для ВМС, на черзі ще одна, «Кентаври», розвідник та тральщик (відео)



Вчора, 29 червня, в Києві, на заводі «Кузня на Рибальському», пройшла церемонія спуску на воду третього у цьому році МБАК проекту «Гюрза-М», який є п'ятим катером цього типу.

Як наголосив під час церемонії голова правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра, це вже третій катер з чотирьох, що були закладені 7 квітня 2016 року на замовлення Міністерства борони (заводські номери 01028-01031), два з них були спущені на воду у цьому місяці раніше.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Раніше вже були спущені катери з номерами U176 та U179.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Два перших катери проекту 58155 - U174 «Аккерман», U175 «Бердянськ» введені до бойового складу Військово-Морських Сил ЗС України 6 грудня 2016 року.

Як, повідомляють у Командуванні ВМС, відповідно до показників мореплавства, живучості та озброєння, районом застосування малих броньованих артилерійських катерів в перспективі стане Азовське море.

Читати також: Малий броньований артилерійський катер проекту 58155, шифр «МБАК» (Гюрза-М)

Також, наприкінці минуло року, на заводі були закладені два десантно-штурмові катери проекту 58181 (шифр «Кентавр») для доставки підрозділів морської піхоти. Їх надходження також очікується в цьому році.

Пізніше було повідомлено про плани на добудову одного з наявних на цьому заводі суден (проекту 502) у якості розвідувального корабля та перебудови одного з суден ВМС на морський тральщик, шляхом закупівлі сучасного мінно-трального комплексу за кордоном.

Також заступник командувача ВМС контр-адмірал Андрій Тарасов, в інтерв'ю у березні цього року, повідомив, що на фінішну пряму вийшло обговорення домовленостей щодо передачі зі складу Берегової охорони США 30-метрових патрульних катерів класу «Айленд» (Island).

Щодо перспективи, то в найближчі 3-4 роки очікується реалізація проекту ракетних катерів (водотоннажністю близько 450 т), які будуть нести ударне ракетне і протичовнові озброєння, артилерію 76 мм та 30-35 мм, зенітно-ракетний комплекс малої дальності.



довідник озброєння і військової техніки