Ситуація навколо фінансового аудиту виконання державної програми «Корвет» загострюється

Багатоцільовий корвет проекту 58250 на Ukrainian Military Pages

Державна аудиторська служби України зробила спробу розпочати проведення ревізії використання ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» державного фінансування, в рамках реалізації програми «Корвет», але аудитори не були допущені на підприємство.

Після чого, 13 вересня, на офіційному веб-сайті Державної аудиторської служби України було розміщене відповідне повідомлення:

Управлінням Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області на виконання Плану проведення заходів державного фінансового контролю Держаудитслужби України на ІІІ квартал 2017 року для перевірки стану виконання публічним акціонерним товариством "Чорноморський суднобудівний завод" (далі – ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод") Державної цільової оборонної програми будівництва кораблів класу "корвет", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2011 року № 1150, здійснена спроба розпочати контрольний захід.

Проте ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод", яке визначене виконавцем заходів цієї державної оборонної програми, представників Держаудитслужби не допустило до проведення ревізії, аргументуючи тим, що упродовж 2014-2017 років бюджетних коштів не отримувало.

При цьому за період дії державної програми ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод", тобто починаючи з 2011 року, отримало майже 85 млн грн, за якими наразі в Міністерстві оборони України обліковується заборгованість.

Чому приватне товариство приховує стан освоєння державних коштів, можна лише здогадуватися.

Державні аудитори, не маючи наміру відступати, наразі вживають заходи відповідно до вимог законодавства та планують здійснення другої спроби.

Наступного дня, прес-служба Smart Maritime Group, до складу якої входять Херсонський та Чорноморський суднобудівні заводи поширила заяву, в якій виклала свою позицію щодо фінансового аудиту програми «Корвет»:

Державна аудиторська служба України в середу, 13 вересня, поширила повідомлення, в якому висловила своє здивування, що їх аудитори не були допущені на ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» з метою проведення ревізії використання підприємством державного фінансування, в рамках реалізації програми «Корвет». У зв'язку з цим, СМГ вважає за необхідне прокоментувати ситуацію.

У понеділок, 11 вересня ревізори управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області прибули на суднобудівний завод. Відповідно до наданих документів, аудитори мали намір вивчити «окремі питання фінансово-господарської діяльності публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» за період з 01.01.2015 по 30.09.2017», пов'язані з виконанням вищезазначеної державної програми. У свою чергу, представники адміністрації заводу повідомили аудиторів про неможливість проведення контрольних заходів у зв'язку з тим, що в зазначений період (січень 2015 - вересень 2017 року) ПАТ «ЧСЗ» взагалі не отримувало жодного державного фінансування на виконання програми, а значить - не є об'єктом перевірки. Оскільки законних правових підстав для проведення ревізії не було, представники Держаудитслужби не були допущені на територію, що охороняється підприємства. У свою чергу, аудитори склали акт про неможливість проведення ревізії із зазначених вище причин.

Останній транш в рамках державного фінансування будівництва корвета «Володимир Великий» підприємство отримало ще в 2013 році. Проведена навесні 2015 року державними аудиторами ревізія використання коштів програми з 2011 року в Міноборони і зустрічна перевірка на Чорноморському суднобудівному заводі ніяких фінансових порушень не виявила.

Що ж стосується згаданих в повідомленні Держаудитслужби 85 млн грн, отриманих підприємством, і за якими в Міноборони сьогодні рахується заборгованість, то мова йде про авансові платежі за зовнішньоекономічними контрактами на постачання устаткування і озброєння для корвета, що будується. Оскільки фінансування будівництва державою з 2014 року не ведеться, підприємство не змогло здійснити повні проплати іноземним партнерам і отримати законтрактовані вироби. Через це на підприємство накладено штрафні санкції як з боку контрагентів, так і Мінекономіки. Таким чином, державна програма, як і саме підприємство, по суті стали заручниками фінансової політики тієї ж держави.

Ми неодноразово закликали владу визначитися з подальшою долею програми «корвет». В даний час ЧСЗ і Міноборони знаходяться в процесі обговорення змін до програми. Ми переконані, що найбільш реальний сценарій реалізації проекту - будівництво корвета на потужностях ЧСЗ, який є профільним підприємством військового кораблебудування, має в своєму розпорядженні необхідну для цього технологічну базу і висококласних фахівців.

Нагадаємо, що в рамках міжнародного наукового форуму: «Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України», який відбувся у Києві, командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко, наголосив на необхідності добудови багатоцільового корвета пр.58250 «Володимир Великий» і повідомив про рішення виділити для цього у 2017 р. фінансування в межах 1 млрд 200 млн грн. (під державні гарантії). Відновлення добудови корвета при наявності фінансування можливе з 2018 року.

Читати також: Готовність корпусу багатоцільового корвету на Чорноморському суднобудівному заводі (відео)



довідник озброєння і військової техніки