Підготовка Стратегії розвитку ВМС до 2035 року – основні засади проекту

Підготовка Стратегії розвитку ВМС до 2035 року

Розроблення Стратегії розвитку національного флоту на період до 2035 року здійснюється Командуванням ВМС України у тісній співпраці з фахівцями з Великої Британії, Норвегії, Польщі, США, Туреччини та Швеції.

За основу береться досвід провідних країн світу, стандарти і практики НАТО, насамперед Доктрина морських операцій Альянсу AJP-03. Враховуються вимоги Воєнної доктрини України та Стратегічного оборонного бюлетеня.

Стратегія передбачатиме кілька етапів розвитку ВМС.

На короткострокову і середньострокову перспективу — створення високотехнологічних, ефективних та боєздатних ВМС, спроможних гарантовано захищати ближню морську зону, протидіяти агресії РФ з морського напрямку, обороняти морегосподарський комплекс, морські комунікації у виключній морській (економічній) зоні України;

Наступний крок — створення ВМС для дій у дальній морській зоні, за межами Чорного моря.

При підготовці документа беруться до уваги географічні умови та театр бойових дій, загальна безпекова ситуація в Азово-Чорноморському регіоні, сили і засоби російського ЧФ як фактор воєнної загрози, анексований Крим, зведення керченського мосту, яке призвело не лише до значного порушення Конвенції ООН про Міжнародне морське право (UNCLOS), але й до суттєвого удару по економічній морській діяльності нашої держави.

Передбачається створення національної програми кораблебудування, розбудова інфраструктури, навчально-матеріальної бази, розвиток військової освіти із запровадженням сучасних методів викладання.

Нагадаємо, що раніше Ukrainian Military Pages писали, як на початку 80-х років Туреччина поставила собі за мету відновити корабельний склад флоту та створити власну кораблебудівну промисловість, після 100-річного занепаду. У результаті за 30 років побудувано один з найбільш збалансованих, підготовлених та боєготових флотів у світі та створено потужну суднобудівну промисловість, яка здатна будувати найбільш складні кораблі сучасності – авіаносці.

Деякі напрацювання Стратегії розвитку флоту вже вдалося втілити в життя. У 2018-му було сформовано та функціонує Морське командування і Командування Морської піхоти ВМС. Відпрацьовуватимуть їхню операційну спроможність у липні цього року, під час проведення українсько-американських навчань «Сі Бриз-2018», з використанням оперативних документів НАТО та ЗС США.

У рамках першого етапу, що передбачає будівництво або придбання багатофункціональних, швидкісних, добре озброєних катерів, у розпорядженні ВМС вже є малі броньовані артилерійські катери, на підході десантно-штурмові катери типу «Кентавр» та прийняття до складу американських катерів класу Island.

Далі планується будівництво ракетних катерів типу «Лань» та багатоцільових корветів проекту 58250, які стануть одним з елементів ударної бойової складової флоту.


Читати також:ВМСУ: надводні сили набуватимуть оперативних спроможностей у три етапи