Корвет ВМСУ «Вінниця» вийшов з доку — що далі? Відремонтувати не можна списати

Корвет ВМСУ «Вінниця»

Після одинадцяти місяців перебування у сухому доці судноверфі «Україна» Одеського порту корвет Військово-Морських Сил ЗС України «Вінниця» виведений з доку.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Нагадаємо, що планувалося провести повний комплекс ремонтних та докових робіт, а також обстеження судна щодо економічної доцільності його відновлення, ремонту та модернізації.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
Корвет «Вінниця» піднято у док судноремонтного заводу Одеського порту, вересень 2017р

Наразі відсутня інформація щодо об'єму виконаних робіт та прийнятому рішенню стосовно подальшого використання або списання корабля.

Раніше, у квітні 2018 року, уповноважений вінницького міського голови Володимир Савельєв, повідомив що попередньо розрахована вартість відновлювальних робіт складала 270 млн грн., а після експертної оцінки стану корабля під час докової операції, сума зросла до 500 млн грн.

Тоді ж, сайт Depo.Вінниця, із посиланням на прес-центр Командування Військово-Морських Сил, повідомив, що від відновлення корабля можуть відмовитися через економічну недоцільність.

У 2013 році вже піднімалося питання щодо списання корабля. Причиною списання тоді був критичний вік корабля та його технічний стан.

Ukrainian Military Pages Корвет «Вінниця» на базі ВМС ЗС України в Одесі

11 листопада 2007-го, під час шторму у Севастополі, року корабель отримав серйозні пошкодження лівої частини корпусу на форштевня після чого став на ремонт. Від тоді корвет так і не був повністю відремонтований. Критична ситуація з корпусом та відсутність регулярного докування призвело до зношення та гниття підводної частини.

Також довгий час залишались не справними РЛС загального виявлення МР-302 «Рубка», гідроакустичні станції МГ-332 «Амгунь», МГ-339Т «Шелонь», та ряд інших систем та механізмів.

Але після окупації Криму заговорили про його відновлення та модернізацію для подальшого використання у складі ВМС ЗС України.

Корвет «Вінниця» (прикордонний сторожовий корабель проекту 1124П, шифр «Альбатрос») був закладений на Зеленодольському суднобудівному заводі 23 грудня 1975 року та спущений на воду 12.09.1976. У грудні 1976 введений до складу 5-ї окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів Західного ОК МЧ КДБ СРСР.

У червні 1992 року увійшов до складу Морських частин Державного комітету з охорони кордону України. В січні 1996 року переданий ВМС ЗСУ. Військово-морський прапор України піднято 19 січня 1996 року, корабель перекласифікований в корвет і перейменований на «Вінницю» (до цього іменувався «Дніпро»).


Читати також:Недобудований ракетний крейсер проекту 1164 можуть передати Бразилії