Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв

Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв

Одеський авіаційний завод поповнив колекцію двох музеїв України – Полтавського музею дальньої авіації і Первомайського музею ракетних військ стратегічного призначення (РВСП).

Про це повідомляє одеський інформаційний портал «Думская».

Стара авіаційна техніка, яка перебуває на стоянках заводу, належить Міністерству оборони, але з військової точки зору ніякої цінності не представляє. Однак деякі зразки цікаві як історичних артефакти. Наприклад, тільки в Одесі зберігся екземпляр винищувача-бомбардувальника третього покоління МіГ-27К.

В кінці 1980-х він вважався одним з найдосконаліших ударних літаків колишнього СРСР. Оснащені прицільно-навігаційною системою «Кайра», двадцять сьомі наносили удари корегованими авіабомбами КАБ-500 з лазерним підсвічуванням цілі. При власній вазі у 534 кг бомба мала потужну проникаючу фугасну бойову частину масою 360 кг і призначалася для ураження захищених і особливо міцних стаціонарних цілей – укриттів, командних пунктів, мостів, складів. Назву комплексу було вибрано зі значенням: морський птах кайра відомий тим, що його очі під час польоту можуть дивитися в різні боки і навіть у хвіст. Так само літакова «Кайра» була здатна «завалювати» напрямок лазерного променя у всіх напрямках і навіть назад.

МіГ-27К міг нести тактичну ядерну зброю – на ньому було встановлено відповідне обладнання. Всього було побудовано 214 таких машин. Після розпаду Радянського Союзу їх зняли з озброєння і знищили.

В одеських запасниках унікальний літак виявили полтавці. Цей борт теж готували до утилізації у наступному році, але музейники домоглися передачі його в експозицію. Сьогодні співробітники заводу розбирали і вантажили цього рідкісного красеня на великий причіп, щоб відправити в далеку дорогу.

Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв

Треба сказати, що такий габаритний вантаж перевозять тільки по гарній широкій дорозі за відсутності низьких мостів, адже верхня точка літакового кіля знаходиться на висоті понад п'ять метрів.

«Доведеться їхати в Полтаву через Київ, – нарікає головний інженер музею, в минулому льотчик дальньої авіації Геннадій Дирикаптан. – Шлях неблизький - близько 900 км, зате дорога всюди хороша і немає вузьких місць з ускладненим рухом транспорту. Не поспішаючи, за добу доїдемо. Благо, досвід є».

Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеїв

Полтавчани вже зробили дві ходки з незвичайним вантажем з Одеси: цей МіГ – третій.

Всього авіазавод віддає зі своїх запасників дев'ять літаків. Первомайський музей РВСП поповниться чотирма бортами – Міг-21УМ, Міг-23МЛД, Міг-23УБ і Су-17УМ3. У Полтаву відправляться п'ять літаків – сьогоднішній МіГ-27К, МіГ-21СМ, МіГ-23МЛД, МіГ-23УБ і Су-17М4.

Читати також:Полтавський авіаційний музей поповнився МіГ-21
Одеський завод поповнив експозиції авіаційних музеївНаступний на черзі Су-17УМ3

За словами Геннадія, всі прибулі літаки будуть повністю розібрані, відремонтовані і вичищені буквально до блиску. Потім їх заново пофарбують, і тільки після цього вони займуть своє місце в експозиції.

«Хоча наш музей є філією Державного музею авіації (в Жулянах, – «Думская».), Грошей на реставрацію техніки не вистачає. Допомагають багаті люди, небайдужі до історії авіації, друзі і колишні льотчики. Багато хто розуміє, що історія нашої авіації повинна бути збережена», – зазначає головний інженер.

Полтавський музей дальньої авіації є єдиним, де збереглися українські стратегічні бомбардувальники Ту-160 і Ту-95МС: інші або розрізали, або передали росіянам до 2000 року.

Старожили згадують, що першими стали знищувати найсвіжіші літаки, наліт яких не перевищував 100 годин. Багато льотчиків і техніків, які були присутні на цій сумній процедурі, не могли стримати сліз.

Читати також:Як знищувались стратегічні ядерні сили України

Зараз співробітники підтримують «стратегів» (Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3) у зразковому стані, відвідувачі можуть піднятися в кабіни пілотів, щоб відчути себе льотчиком грізного ракетоносця. Але звичайно, знову злетіти в небо машину вже ніколи не зможуть ...

Автор — Сергей Смоленцев