Компенсація за піднайом тепер без щорічних рапортів

Компенсація за піднайом тепер без щорічних рапортів

Військовим, які подали рапорти та вже отримують грошову компенсацію за піднайом (найом) жилих приміщень відтепер не потрібно щорічно подавати цей рапорт наново.

Це передбачено новою Інструкцією з організації забезпечення військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей жилими приміщеннями, затв. наказом Міноборони від 31.07.2018 № 380, яка набула чинності 16 жовтня цього року:

V. Оренда житла та виплата грошової компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення:

7. Для отримання компенсації за піднайом військовослужбовець подає рапорт командиру військової частини. Разом з рапортом військовослужбовець подає документи згідно з переліком, встановленим Порядком виплати грошової компенсації, довідку про склад сім’ї та довідку про перевірку житлових умов.

Документ також передбачає перелік підстав для припинення виплати компенсації та зобов'язує військовослужбовців письмово доповідати командиру про обставини, що мають значення або впливають на розмір компенсації, протягом десяти днів.

Попередня редакція Інструкції, що була затверджена наказом Міноборони від 30.11.2011 № 737 передбачала вимогу подавати такий рапорт щорічно:

8.4. Для отримання грошової компенсації та визначення її розміру особа офіцерського складу (курсант) разом з рапортом (додаток 42) щорічно подає командиру військової частини (начальнику вищого військового навчального закладу та/або військового навчального підрозділу вищого навчального закладу) такі документи:

Нагадаємо, що спрощення порядку оформлення та отримання зазначеної компенсації анонсувалося Головним квартирно-експлуатаційним управлінням, ще у березні цього року.

Окрім скасування щорічного подання рапортів тоді обіцяли також внесення змін щодо виплати компенсації військовослужбовцям рядового, сержантського та старшинського складу за контрактом, та без обов'язкового перебування військовослужбовця на квартирному обліку, але ні того ні того на сьогодні поки не відбулося.

Нагадаємо також, що закон яким поширено виплату компенсації на військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом був підписаний Президентом ще 16 березня цього року.

Варто зауважити, що нова Інструкція, що затв. наказом Міноборони від 31.07.2018 № 380, передбачає можливість виплати компенсації і без перебування у квартирній черзі і рядовим та сержантам контрактної служби, але за умови, що такі зміни будуть внесені у постанову Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 №450.

Зі сторони військового відомства відповідні зміни до постанови №450 (Порядок виплати грошової компенсації військовослужбовцям...) відпрацьовані та направлені на погодження.

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення військовослужбовців (резервістів) можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .