Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців

Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців

7 березня начальник Генштабу ЗС України затвердив, серед інших, емблему 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, яка відразу викликала бурхливе обговорення.

Хоча були затверджені емблеми трьох бригад, жваве обговорення викликав саме нарукавний знак 72-ї бригади. Особливо спалахнуло «за порєбріком», де зображення «адамової голови» (черепу) на новій емблемі пов'язали з фашистами, дивізіями СС та іншими подібними речами.

Щодо справжніх мотивів нової емблеми, то вони в історичній символіці кінного полку Чорних запорожців – військового формування кавалерії армії Української Народної Республіки, що існувало в 1918—1920 роках. Саме на честь цієї частини, указом Президента України від 23.08.2017 року №234/2017, присвоєне почесне ім'я 72-й механізованій бригаді.

Короткий опис нового нарукавника оприлюднила й сама бригада на сторінці у Facebook:

Нарукавний знак 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців складається з двох елементів: власне нарукавної емблеми та девізної стрічки.

Нарукавна емблема являє собою фігурний британський геральдичний щит червоного кольору (який символізує належність до пункту постійної дислокації – Білої Церкви, колір емблеми якої також червоний).

В основі щита – зображення чорного трикутника, з’єднуючого кути щита, який символізує чорний головний убір (шлик) бійця кінного полку Чорних Запорожців.

У центрі щита – зображення (силует) «Адамової Голови» , що містився на зворотній стороні знамена чорних запорожців. Девізна стрічка являє собою посередині вигнуту вгору фігурну стрічку з девізом кінного полку Чорних Запорожців «Україна або смерть».

Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців

Затверджений нарукавний знак 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців

Саме цікаве, що це не кінець «історії» – бригаду, ще чекає затвердження Почесного прапору, якій, як очікується, також буде заснований на історичній символіці кінних Чорних запорожців.

Нижче до вашої уваги кілька робочих варіантів Почесного прапору для 72-ї окремої механізованої бригади (джерело).

Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців Про нову символіку 72-ї бригади Чорних Запорожців

Читати також:Міноборони унормовує розробку нарукавних знаків

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter, Facebook та Linkedin