Міноборони готує перші контракти з імпорту озброєння

Міністерство оборони завершує перемовини та підготовку щодо укладення перших контрактів із закупівлі озброєння для української армії з оборонними відомствами країн-партнерів.

Повідомив Міністр оборони України Степан Полторак на полігоні в Яворові 17 квітня.

Ми вже сьогодні ведемо переговори з нашими партнерами з США та з інших країн щодо закупівлі засобів протиповітряної оборони, протитанкових засобів, закупівлі засобів радіоелектронної боротьби, засобів спостереження, також щодо модернізації наших Повітряних сил, наших літаків... Такі переговори ведуться і, я думаю, що найближчим часом перші контракти безпосередньо між міністерствами оборони буде укладено

Нагадаємо, що на початку року Верховна Рада схвалила законопроект №9122, що надає можливість державним замовникам купувати продукцію, роботи та послуги оборонного призначення з-за кордону напряму без компаній посередників та спецекспортерів.

Щодо типів озброєння, відомо, що Україна веде перемовини про закупівлю ударних гелікоптерів, про що повідомив Міністр оборони Степан Полторак, а згодом і Президент України, який також повідомив, що йдеться про бойові гелікоптери компанії Airbus Helicopters.

За словами Полторака, тривають переговори щодо закупівлі за кордоном артсистем, тому, що «українську САУ «Богдана», яка готується до випробувань, треба ще ввести у дію, і вона не закриває всю лінійку артилерії яка потрібна нашим військам» – зазначив міністр.

Також тривають перемовини щодо купівлі у США неназваних систем протиповітряної оборони.

Нагадаємо також, що Міноборони США, у прес-релізі від 24 липня 2018 року, оприлюднило інформацію про контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів Javelin для поставок за кордон на суму 307,5 млн. дол. Згідно наведеної інформації, Javelin призначені для Австралії, Естонії, Туреччини, Тайваню та України. Термін виконання до 31 серпня 2021 року.

Крім того, як повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко, у 2019 році повині розпочатися поставки до України канадських снайперських гвинтівок великого калібру.