СБУ: «Мотор Січ» два роки фінансувала т. зв. «ДНР»

Сніжнянський машинобудівний завод

Служба безпеки України припинила протиправну діяльність групи компаній «Мотор Січ», яка протягом двох років фінансувала діяльність терористичної організації «ДНР».

Про це сьогодні повідомив пресцентр Служби безпеки України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадовці відокремленого підрозділу – Сніжнянський машинобудівний завод, який розташований на тимчасово окупованій території Донецької області, розробили та реалізували механізм проведення безтоварних операцій із суб’єктами підприємницької діяльності, розташованими на території України, РФ та так званої «Донецької народної республіки». У результаті оборудки до «Центрального Республиканского банка ДНР» надходили платежі у вигляді сплати непередбачених чинним українським законодавством, так званих «податків та інших обов’язкових платежів».

Зокрема за 2015 рік до бюджету «ДНР» сплачено понад 32 мільйона російських рублів.

Заводом також здійснювалась безоплатна передача товарно-матеріальних цінностей для потреб так званих «Міністерства доходів та зборів Донецької народної республіки», через яке безпосередньо фінансувались незаконні збройні формування бойовиків.

Слідчі Служби безпеки України та прокурор Донецької області оголосили підозру директору та начальнику фінансового відділу «Сніжнянський машинобудівний завод» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України.

Наразі триває досудове слідство для встановлення інших причетних осіб.

Варто зауважити, що раніше, Рада директорів Публічного акціонерного товариства «Мотор Січ» офіційно заявила про втрату контролю над управлінням активами відокремленого підрозділу «Сніжнянський машинобудівний завод» з 20 грудня 2017 року.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет розпочав розгляд справ щодо продажу акції «Мотор Січ» офшорній компанії «Skyrizon Aircraft Holdings Limited», що пов'язана з Китаєм, яка у разі позитивного рішення може отримати понад 50% голосів у вищому органі управління компанії.

Читати також:«Мотор Січ» розробить великий транспортний гелікоптер