ДБР оголосило підозри офіцерам ГУ РСМЗ ЗСУ за бронежилети

ДБР оголосило підозри офіцерам ГУ РСМЗ ЗСУ за бронежилети

У справі щодо закупівлі начебто неякісних бронежилетів для ЗСУ оголошено підозри п'ятьом високопосадовцям Міноборони, які були і є відповідальними за прийом і контроль якості.

Про це на брифінгу заявив директор ДБР Роман Труба, повідомляє Цензор.НЕТ.

Сьогодні розпочато оприлюднення підозр і оголошено про підозру п'ятьом високопосадовцям Міноборони України. Саме вони є відповідальними за прийом і контроль якості речового майна під час його закупівлі, а також під час його виготовлення.

Йдеться про бронежилети першого-четвертого класу захисту, які прострілюються... Підозри оголошені генерал-майору, начальнику головного управління ЗСУ, а також чотирьом вищим посадовим особам головного управління ЗСУ – це заступники управлінь та начальник відділу

Як повідомило джерело Цензор.НЕТ підозру отримали: начальник Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗС України генерал-майор Дмитро Марченко, його перший заступник полковник Сергій Почтаренко, заступниця капітан Ольга Капінус, два начальники відділів – Саковець і Комирянський.

Повідомляється, що у ході слідства з'ясувалося, що бронежилети не відповідають технічним вимогам. Пластини не оброблені, захисні пакети не зшиті, над частиною партії не було лабораторних досліджень, а керівництво Міноборони знало, що у разі намокання всі бронежилети пробиваються наскрізь.

«Чиновник ... ймовірно діючи умисно та за попередньою змовою зі ще чотирма особами зазначеного управління, з квітня 2019 по червень 2019 всупереч інтересам служби не виконали дії, які вони мали виконати, що призвело до закупівлі неякісних бронежилетів «Корсар МЗс- 14» у кількості 11 000 на загальну суму близько 100 млн грн», – розповів Труба.

Нагадаємо, що історія з неякісними бронежилетами розпочалась 26 лютого цього року з проведення близько 40 обшуків посадових осіб Міноборони, працівників комерційних структур і в офісних приміщеннях, зокрема Головному управлінні розвитку і матеріального забезпечення ЗС України, а також у кандидата у народні депутати Юрія Бірюкова.

Пізніше був оприлюднений аудіозапис розмов офіцерів ГУ РСМЗ ЗС України, у відповідь начальник головного управління генерал-майор Дмитро Марченко, заявив, що запис сфабриковано даний аудіозапис (скомпільовано з окремих фраз) для того, щоб сформувати суспільну думку. За його версією насправді йдеться про епізод розмови, в якому обговорюються неякісні бокові фрагменти експериментальних зразків жилетів, що для армії не закуповувались.

Також у відповідь на обшуки і звинувачення виробник бронежилетів – НВП «Темп-3000», оприлюднила відкритий лист. На запрошення начальника ГУ РСМЗ Дмитра Марченка представники ЗМІ взяли участь у випробувані бронежилетів щодо стійкості до відстрілу.