Естонія допоможе Україні реформувати тероборону

Естонія допоможе Україні реформувати територіальну оборону

Естонська Республіка допоможе Україні розробити концепцію територіальної оборони, а також у практичній імплементації пілотного проєкту у визначених областях України.

Про це домовилися 26 листопада в рамках візиту міністра оборони України до Таллінну, де Андрій Загороднюк зустрівся з міністром оборони Естонії Юрі Луйком. За результатами зустрічі було підписано Декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері територіальної оборони.

Естонія допоможе Україні реформувати територіальну оборону

Проєкт концепції територіальної оборони України розрблятимуть з урахуванням досвіду функціонування естонської добровольчої воєнізованої організації Союз оборони «Kaitseliit», яка підпорядковується міноборони Естонії та входить до естонських Сил оборони.

Естонія допоможе Україні реформувати територіальну оборону

Нагадаємо, що у 2018 році в Сухопутних військах ЗС України на базі колишніх загонів оборони було сформовано 25 бригад територіальної оборони, які утримуються у скороченому складі (кількадесят чоловік) і у разі необхідності доукомплектуються резервістами, технікою та озброєнням через військкомати-формувачі. До складу кожної бригади входять шість окремих батальйонів територіальної оборони, роти вогневої підтримки та протидиверсійної боротьби, мінометна батарея, інженерна-саперна рота та підрозділи забезпечення.

Згодом, у липні 2019 року, заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос жорстко розкритикував територіальну оборону України, зокрема назвав її імітацією бурхливого процесу. Після чого згідно з указом Президента України від 7 травня 2019 року №200 розпочали шукати шляхи її вдосконалення.

Зауважимо, що бійці нашої терборони вже їздили переймати досвід в естонських колег на навчаннях «Весняний Шторм – 2019», щоправда не за держаний кошт.


ua en