Керівництво Укроборонпрому дало добу розібратися з БТРами

Керівництво Укроборонпрому дало добу розібратися з БТРами

Керівництво «Укроборонпрому» дало 24 години директору ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова» (ХКБМ) та власнику ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ) для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів БТР-4Е.

Про це повідомляє пресслужба державного концерну.

Нагадаємо, що сьогодні, 23 січня, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець повідомив, що три перших корпуси для виготовлення нової партії БТР-4 для ЗС України надійшли з ЛКМЗ на ХКБМ із браком, а також оприлюднив декілька фото.

Перші нові корпуси з «Лозової», які днями доставили до Харкова, мають чітко виражені ознаки браку. Це неякісне зварювання, «не провар», як стверджують фахівці, броні – тобто, пустоти під тонким шаром металу, які можуть бути легко пробиті ворожими кулями. І також тріщини, які ховаються під фарбою. Окрім цього, кожен із цих залізних напівфабрикатів ще треба буде «допилювати напильником» із колосальною втратою часу, аби можна було встановити вузли та агрегати на ХКБМ.

Повний текст повідомлення Сергія Згурця можна прочитати на Ukrainian Military Pages.

Згідно з інформацією пресслужби ДК «Укроборонпром», директор ХКБМ Яков Мормило отримав наказ терміново створити комісію і протягом доби провести верифікацію оприлюднених фотографій та інформації щодо стану корпусів для виготовлення БТР-4Е за скандальним контрактом з Міністерством оборони України, який було прострочено виконавцями й відновлено за вказівкою Володимира Зеленського.

Також, для з’ясування обставин керівництво «Укроборонпрому» запросило до Києва директора та власника ЛКМЗ з вимогою пояснити оприлюднену інформацію.

Безвідносно результатів перевірок, ДК «Укроборонпром» пропонує Управлінню військових представництв Міністерства оборони України повторно перевірити усі корпуси виробництва ЛКМЗ, які перебувають на цей час у виробництві. У випадку виявлення браку або технологічних недоліків, «Укроборонпром» буде вимагати від співвиконавця контракту виконати свої зобов’язання щодо якості продукції згідно з вимогами технічної документації у повному обсязі та за власний рахунок.

У той же час в «Укроборонпромі» зазначають, що інформація, викладена директором Defense Express Сергієм Згурцем містить певні маніпуляції та неточності, зокрема:

  1. Контракт на виробництво та постачання БТРів був укладений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2016 №431. На момент призначення нового керівництва rонцерну в серпні 2019 року контракт не виконувався, за три роки Збройні Сили України не отримали жодної одиниці техніки за цим контрактом.
  2. За особистим дорученням Президента України за результатами його візиту до Харкова у листопаді 2019 зусиллями нового керівництва rонцерну та Міноборони виконання контракту було відновлено.
  3. На момент відновлення виконання контракту співвиконавці, в тому числі ЛКМЗ, уже були визначені та погоджені замовником.
  4. Умови контракту та монопольне становище одного зі співвиконавців унеможливлює його зміну у процесі виконання контракту.
  5. Виготовлення БТР-4Е зі сталі марки 71 було вимогою замовника в рамках тактико-технічного завдання, що не могло бути змінено виробником.
  6. Нагадаємо, що у 2016-2017 роках причиною зриву виконання даного контракту стала, в тому числі, спроба замінити сталь марки 71 на сталь імпортного виробництва.

Щодо претензій до виконання контракту з серійного виробництва військової техніки на потужностях конструкторського бюро:

  1. Конструкторська документація на виготовлення БТР-4Е була розроблена на ХКБМ і на момент підписання контракту у 2016 році бюро було єдиним підтвердженим виробником з боку замовника даної продукції. Про це достеменно відомо автору публікації.
  2. У той же час, сьогодні на ХКБМ освоюється процес самостійного виготовлення корпусів.

«Укроборонпром» підтверджує відкритість у наданні будь-яких пояснень та інформації щодо роботи своїх підприємств. Запрошуємо журналістів та експертів до спільної роботи над перевіркою оприлюднених фактів», – йдеться у заяві пресслужби концерну.