Міністерство оборони визначило розміри грошового забезпечення на 2020 рік

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Міністерством оборони визначено розміри премій та надбавок на 2020 рік. Переважна більшість військових Збройних Сил України і ДССТУ у 2020 році отримуватимуть таке саме грошове забезпечення як й у 2019-му, але деяким все ж пощастило більше.

До всіх військових частин відправлене розпорядження міністра оборони №248/291, яке визначає порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗС України та у Державної спеціальної служби транспорту у 2020 році, яким зокрема виплачуватимуть:

  • оклади за військовими званнями, посадові оклади, надбавку за вислугу років, інші щомісячні та одноразові види грошового забезпечення відповідно до постанови КМУ від 30.08.2017 №704;
  • щомісячну премію у розмірах визначених додатком 1 до цієї телеграми;
  • надбавку за особливості проходження служби в мінімальному розмірі – 65% посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років;
  • щомісячну премію та надбавку за особливості проходження служби окремими категоріями військовослужбовців – у розмірах згідно з додатком 2 до цієї телеграми.

Текст розпорядження майже ідентичний минулорічному, що можете особисто перевірити тут.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Посадові оклади та оклади за звання не змінилися, що очікувано, адже вони регулюються постановою КМУ №704-2017 де визначені у фіксованому розміру в прив'язці до прожиткового мінімуму 2018 року (1762 грн) та не підлягають коригуванню.

Читати також:Військових преміюють ще однією зарплатою... але не всіх

Також не змінився й розмір щомісячних премій, якій визначений додатком 1 до телеграми і майже повністю повторює минулорічний. Відповідно й розмір грошового забезпечення основної маси військовослужбовців нічим не відрізнятиметься від минулорічного.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Проте у деякий категорії військових такі буде підвищення.

Зокрема відтепер не звичайні премії (таблиця І), а у підвищеному розмірі (по таблиці ІІ) отримуватимуть військовослужбовці гірсько-штурмових частин, а також ВМС, які проходять службу в управліннях груп, ланок, загонів, дивізіонів, бригад, центрів до складу яких входять кораблі, судна або катери, й які постійно розміщені на кораблях (суднах, катерах):

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Хоча щодо гірсько-штурмових частин, то підвищення їм планували ще протягом 2019 року, але редакції Ukrainian Military Pages не відомо чи це підвищення відбулось фактично. Водночас якісь зміни у грошовому забезпеченні протягом 2019 року точно відбувались, адже у п'ятому пункті розпорядження продовжується дія на 2020 рік кількох розпоряджень МОУ:

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Також згідно пункту 2 розпорядження міністра оборони №248/291, зросте надбавка за службу у Силах спеціальних операцій з 1762 до 2102 грн.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Крім того, як бачимо, тепер від 2102 гривень буде вираховуватись одноразова грошова допомога військовослужбовцям при укладанні ними першого контракту:

  • рядовий склад – 16 816 грн (8 мінімумів);
  • сержантський і старшинський (молодший начальницький) склад – 18 918 грн (9);
  • офіцерський (середній, старший та вищий начальницький) склад – 21 020 грн (10).

Більше цікавого у додатку 2 до розпорядження, який визначає розміри виплат окремим категоріям військовослужбовців, тут змін більше.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Однієї з небагатьох відмінностей стало зникнення пункту щодо виплати 100%-надбавки, а також підвищених премій у 220-300% снайперам, операторам ПТРК та БпЛА лише за час участі в ООС, тепер їх повинні виплачувати постійно, незалежно від місця виконання обов'язків.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Також підвищили з 65 до 87,8% надбавку за особливості проходження служби військовим, які служать у гірсько-штурмових частинах (А1556, А1778, А1927, А4267, А3715, А3892, А3029). Хоча, як ми вже згадували, можливе (ймовірно) це було впроваджено раніше, ще протягом 2019 року, але принаймні у розпорядженні на початок 2019 року цього пункту не було.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

Крім того для військовослужбовців, які успішно закінчили Кваліфікаційний курс інформаційно-психологічних операцій Сил спецоперацій ввели одноразову премію у розмірі місячного грошового забезпечення та додаткову щомісячну премію у 1000 грн.

Міноборони визначило розмір грошового забезпечення на 2020 рік

І вже традиційно міністр оборони розпорядився не виплачувати до окремого розпорядження матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Така заборона вводиться щороку до набуття чинності наказу про бюджетну політику де визначають порядок її виплати.

Нагадаємо, що минулого року грошове забезпечення підвищували усім військовим, за рахунок підвищення надбавки за особливості проходження служби з 10 до 65%. Що у результаті збільшило загальний розмір місячного грошового забезпечення у середньому на 30%.

Також нагадаємо, що ми писали про перспективну, т.зв. «американську» систему грошового забезпечення, впровадження якої анонсували на 2020 рік. Але перехід на неї потребуватиме певного часу, у першу чергу в зв'язку з необхідністю внесення змін у законодавство, зокрема щодо пенсійного забезпечення військових. Тому реальні терміни її запровадження невідомі.

Читати також:Депутати проголосували за збільшення окладів військовим та надання додаткових відпусток