Міноборони заявило, що знало про браковані корпуси БТР-4

Міноборони заявило, що знало про браковані корпуси БТР-4

Міноборони постійно контролює якість виготовлення військової техніки, при цьому періодично виявляються дефекти та недоліки, які є невід'ємною частиною технологічного процесу, підлягають усуненню й приведенню до вимог конструкторських та технологічних документів.

Саме така ситуація склалася під час перевірки корпусів БТР-4Е, повідомляє відомство.

Нагадаємо, що мова йде про свіжий скандал із начебто «тріснутими» новими корпусами бронетранспортерів БТР-4 поставленими виробником для подальшого збирання на ХКБМ, за не менш скандальним проваленим та простроченим контрактом, постачання техніки за яким було продовжено ще на рік за особистою вказівкою Володимира Зеленського.

Повідомляється, що на початку січня 2020 року, під час виконання заходів вхідного контролю фахівцями 85-го військового представництва Міністерства оборони України на корпусах бронетранспортерів БТР-4Е виробництва ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ) були виявлені пошкодження «зміцнюючої наплавки» на зварних з’єднаннях бортів.

З метою з’ясування усіх причин та обставин, що призвели до цієї ситуації, фахівцями Міноборони, спільно з ДК «Укроборонпром» було створено спільну робочу групу. Вже сьогодні, 24 січня, робоча група перевірила наявність пошкоджень зміцнюючої наплавки на зварних з’єднаннях бортів бронетранспортерів БТР-4Е в місцях постійної дислокації. За попередніми даними пошкодження наплавки підтверджені на кількох бронетранспортерах.

Наразі члени робочої групи, спільно з представниками підприємств визначаються обставини і причини виникнення згаданих дефектів. Одночасно проводиться розробка організаційно-технічних заходів стосовно недопущення виникнення дефектів у подальшому виробництві.

З метою недопущення постачання до ЗС України неякісної продукції та до часу з’ясування всіх обставин, Міноборони тимчасово призупинило приймання бронетранспортерів БТР-4Е.

Окрім того оборонне відомство з’ясовує можливі факти неналежного виконання посадових обов’язків службовими особами, які відповідають за цей процес. У разі встановлення винних у цій ситуації, повідомляє Міністерство оборони, буде вжито заходів щодо притягнення їх до відповідальності згідно чинного законодавства України.